27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreturile verdeturilor si trufandalelor fac Postul Pastelui extrem de costisitor

Preturile verdeturilor si trufandalelor fac Postul Pastelui extrem de costisitor

Saptamina aceasta inseamna pentru toti romanii ortodocsi intrarea in Postul Pastelui, pe care de voie, de nevoie, unii dintre ei vor incerca sa-l respecte, daca nu pe de-a intregul, macar partial. Ca atare, timp de o luna si jumatate oamenii se vor stradui sa lase la o parte carnea, lactatele, ouale si toate cele ce tin de „dulce“ si isi vor indrepta atentia spre verdeturi si trufandale, accesibile indeosebi celor cu teschereaua bine garnisita. Zarzavagiii si comerciantii din Piata Centrala a Craiovei au scos deja la iveala oferta primaverii: legume si fructe autohtone ori din import la preturi piperate. Cine duce dorul unei mincari care „sa-i schimbe singele“ trebuie sa scoata din buzunar 15.000-20.000 de lei pentru un kilogram de spanac sau 1.500 de lei pentru o gramajoara de urzici, in conditiile in care pentru o mincare ai nevoie de cel putin 10-15 astfel de gramezi. Legatura de ridichi (cinci-sase la numar) costa 5.000 de lei, la fel si cea de ceapa verde. Gramajoara de salata verde nu o cumperi cu mai putin de 10.000 de lei, iar pe cea de dragavei dai intre 3.000 si 5.000 de lei. Mararul, leusteanul sau patrunjelul verde vin sa mai domoleasca din taria preturilor fiind cumparate cu 1.500-2.000 de lei legatura. Daca stii cum sa negociezi cu cei din spatele tarabelor poti sa cumperi mai ieftin, mai ales spre sfirsitul zilei, cind in dorinta de a scapa mai repede de marfa, taranii sint dispusi sa mai lase din pret.

Trufandalele – te uiti si inghiti in sec!

Despre trufandale, fie ele fructe sau legume, poti spune doar atit – cu cit sint mai de curind aparute pe piata, cu atit costa mai mult si ii fac pe cei mai multi craioveni sa plece din fata tarabelor asa cum au venit – cu plasele goale. Este greu de crezut ca sint multi care isi permit sa dea intre 25.000 si 40.000 de lei pe un kilogram de rosii. Castravetii costa 25.000 de lei kilogramul. Citricele nu sint nici ele la indemina oricui. Portocalele se cumpara cu 20.000 de lei kilogramul, lamiile cu 18.000 de lei, iar kilogramul de grapefruit iti intra in sacosa pentru 20.000-25.000 de lei. Cine are pofta de gutui scoate 40.000 de lei din buzunar pentru un kilogram. Pretul bananelor oscileaza intre 30.000 si 32.000 de lei kilogramul, iar cel al merelor intre 12.000 si 20.000 de lei kilogramul. La preturile acestea, respectarea intocmai a Postului Pastelui devine mai costisitoare decit pacatoasa „dedulcire“ la carne, lapte si alte alimente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS