3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSeceta ameninta sa pirjoleasca pamintul

Seceta ameninta sa pirjoleasca pamintul

„Daca nu ploua nu vom avea bob de griu la vara“, spun amariti taranii, uitindu-se cu disperare pe cer sperind sa zareasca norii aducatori de ploaie. Dupa o iarna cu putina zapada urmeaza o primavara cu la fel de putine precipitatii. Toata lumea este ingrijorata din pricina secetei care a inceput deja sa pirjoleasca pamintul. Sistemele de irigatii, distruse in mare parte dupa 1989, cu greu mai pot fi puse in functiune, iar proprietarii de pamint sint prea saraci ca sa-si achizitioneze echipamentul necesar pentru irigat.

In Dolj, chiar daca au fost refacute in mare parte sistemele de irigatii, suprafata care poate fi udata este destul de mica in comparatie cu suprafata irigabila a judetului care depaseste 300.000 de hectare. „Daca proprietarii de pamint achizitioneaza aripi de ploaie, putem iriga peste 92.000 de hectare. In prezent, cu ceea ce avem noi in dotare si cu ce mai au particularii putem iriga doar 54.000 de hectare“, a spus Dan Saita, directorul Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF) SA, Sucursala Dolj .

Chiar daca mai are de recuperat bani de la rau-platnici, SNIF va pune in functiune sistemele de irigatii imediat ce incheie contractele cu beneficiarii. „Fara penalitati de intirziere avem de recuperat peste trei miliarde de lei, si la rindul nostru datoram 1,5 miliarde de lei celor de la Apele Romane. Daca vom avea insa suficiente contracte incheiate cu beneficiarii, vom pune sistemul in functiune“, a declarat Dan Saita.

Sistemele Sadova – Corabia, Calafat – Bailesti, Nedea – Macesu, Troaca – Albesti si Jiu- Bechet sint pregatite pentru a fi puse in functiune.

Statul incearca sa dea o mina de ajutor producatorilor agricoli

Apa pentru irigat este destul de ieftina, 1.000 de metri cubi costa 443.000 de lei, fara TVA. Dar, problema care le da dureri de cap taranilor este costul aripilor de ploaie. O singura aripa costa aproximativ 100 de milioane de lei. Este adevarat, o aripa iriga cam 17 hectare de teren, insa in prezent, mai ales la tara, este greu de adunat suma respectiva.

Pentru a veni in sprijinul taranilor, Ministerul Agriculturii a emis deja Ordinul nr.117, care urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial, prin care producatorii pot achizitiona instalatii de irigat subventionate. „Statul suporta 70% din costul unei aripi de ploaie, iar producatorul agricol, 30%. Banii provin din fondul de dezvoltare a agriculturii romanesti si nu se ramburseaza“, spune Gheorghe Marinica, directorul general al Directiei Generale pentru Agricultura (DGA) Dolj. Cei care sint interesati sa achizitioneze echipament pentru irigat trebuie sa depuna la DGA o cere tip si 30% din valoarea echipamentului.

Cu tot efortul facut, in Dolj nu pot fi irigate mai mult de 92.000 de hectare, ceea ce inseamna ca si anul acesta seceta va face ravagii. Iar cei mai afectati vor fi cei care detin suprafete mici de teren care nu au intrat in nici o asociatie agricola.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS