10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectorii incompetenti din invatamintul preuniversitar doljean vor fi dati afara

Directorii incompetenti din invatamintul preuniversitar doljean vor fi dati afara

La Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj au inceput miscarile de personal didactic, facindu-se incadrarea cu personal in intreg judetul si stabilindu-se posturile, catedrele vacante si persoanele care vor fi transferate pe motivul restringerii activitatii. Inspectorul general al ISJ Dolj, Constantin Busoi, spune ca pretransferarile vor avea loc in perioada 3-15 mai, cind se vor depune dosarele, iar in urma evaluarii acestora, vor fi nominalizate persoanele care vor fi transferate pe motivul restringerii de activitate in alte unitati scolare. Exista un numar foarte mare de directori numiti cu delegatie, ale caror posturi vor fi scoase la concurs din cauza ca nu sint cadre didactice care sa indeplineasca toate conditiile prevazute de statut“. Acesta prevede ca „prin exceptie, pot participa la concurs inclusiv cadre didactice de la alte unitati scolare, daca in unitatea de invatamint respectiva nu exista solicitanti.“ De asemenea, pe 15 martie, expira mandatele directorilor de gradinite, scoli cu clasele I-VIII si de licee. Inspectorul general precizeaza ca in majoritatea cazurilor vor fi numite cu delegatie – pina la data organizarii concursului – aceleasi persoane, dar numai in urma unei evaluari: „In cazul in care la evaluare nu vor intruni punctajul necesar, vor fi numite cu delegatie alte persoane.“

Cum au ajuns directori?

Constantin Busoi spune ca exista directori care nu cunosc Legea invatamintului si Statutul personalului didactic, iar acestia, potrivit articolului 128 din statut, pot ramine in activitate ca titulari, insa numai daca indeplinesc anumite conditii: „In consiliul de administratie al ISJ Dolj, din 4 martie, am discutat solicitarile a 49 de cadre didactice si am constatat cu stupoare ca, in multe cazuri, directorii unitatilor scolare si-au dat acordul in consiliile de administratie ale scolilor si nu in consiliul profesoral, cum prevede legea. In alte cazuri, cadrele didactice au primit avizul consiliului profesoral pentru continuarea activitatii, desi nu aveau gradul didactic I. Un caz hilar este al unui profesor care a primit avizul consiliului profesoral, desi nu avea nevoie de acest acord, intrucit el nu implineste virsta standard de pensionare pina la sfirsitul acestui an scolar“.

Si daca tot asa stau lucrurile, de ce sint totusi pe posturi si cum au ajuns in functii? Atunci, nu trebuie sa mai surprinda pe nimeni ca la inspectorat apar multe reclamatii si sesizari nefondate, din cauza necunoasterii Legii invatamintului si a Statutului personalului didactic, nu numai din partea unor directori, ci inclusiv din partea unor cadre didactice.

Schimbari, renuntari si rasturnari spectaculoase

De asemenea, la 31 martie expira mandatul de patru ani al inspectorilor scolari. Constantin Busoi a precizat: „Pe 1 aprilie, fara sa fie pacaleala, vor fi scoase la concurs 27 de posturi de inspectori scolari. La concurs au dreptul sa participe cadre didactice titulare in invatamint, avind cel putin gradul didactic II si o vechime la catedra, in specialitate, de cel putin opt ani“. Se anunta schimbari, renuntari si rasturnari spectaculoase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS