10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDonarea de singe - intre necesitate si nevoia de bani

Donarea de singe – intre necesitate si nevoia de bani

Un bon de masa in valoare de 200.000 de lei, doua zile libere, 50% reducere la transportul in comun din municipiu timp de doua luni si tratament ambulatoriu in cazurile necesare – iata principalele motive pentru care oamenii vin zilnic la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Craiova.

O zi obisnuita aici inseamna ca 60-70 de persoane vin sa doneze singe, dar exista si zile in care nu vin mai mult de zece persoane.

Pentru donarea de singe exista o serie de conditii care nu sint cunoscute insa de catre toti cei care vin la centru in acest scop. Acestea se refera la:

– virsta: intre 18-62 de ani, dar in cazul primei donari nu trebuie depasita virsta de 40 de ani;

– greutate: femeile – minimum 55 kg, iar barbatii – minimum 60 kg.

Cea mai importanta conditie este ca donatorul sa nu aiba antecedente medicale privind urmatoarele boli: hepatita B si C, tuberculoza, sifilis, malarie, diabet, de nutritie si cardiace. De asemenea, nu se accepta ca donatori cei care au suferit interventii chirurgicale cu cel putin un an in urma si femeile care au nascut in ultimul an. Aceasta conditie poate fi insa incalcata fara voie de catre donatorii care nu stiu ca sufera de una dintre bolile mentionate. Din acest motiv, aproximativ 3,5% din singele donat ajunge la crematoriu in urma analizelor efectuate dupa recoltare.

Durata intre doua donari consecutive este de minimum 70 de zile, iar daca in doi ani consecutivi se fac cinci donari, la cea de-a cincea donare se primeste in plus un bon valoric de 500.000 de lei.

Buzgura Costel, de 33 de ani, din Filiasi, vine de aproximativ zece ani sa doneze singe, insa banii nu reprezinta principalul motiv pentru care face acest lucru. Din cauza hipertensiunii arteriale de care sufera, donarea de singe reprezinta o alternativa la medicamente.

O batrina de 65 de ani, din Rojiste, considera ca la pensia de 300.000 de lei pe care o primeste lunar, cele 200.000 de lei – valoarea tichetului de masa acordat in urma donarii – sint un motiv intemeiat pentru a face atita drum.

Nu trebuie sa uitam ca donarea este o parte foarte importanta a activitatii medicale si ca uneori aceasta este ultima speranta a celor aflati in suferinta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS