10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlergia, boala de sezon

Alergia, boala de sezon

Primavara este anotimpul alergiilor. Acestea sint cel mai des provocate de polen. Se pare ca predispozitia unora pentru aceste alergii este ereditara. Totusi, trebuie luati in consideratie si alti factori ca: poluarea de interior si exterior, starea psihica, virozele respiratorii.

Alergia la polen

Alergenii ajung in caile respiratorii si provoaca iritatii ale nasului, ochilor si bronhiilor. Aproximativ 40 de specii de polen genereaza alergii respiratorii. Alergiile apar cel mai adesea primavara, cind polenul plantelor inflorite este imprastiat de vint la distante de zeci de kilometri. Grauntele de polen sint oprite de mucoasa nazala umeda, de faringe, laringe si trahee, dar, fiind prea mari, nu pot patrunde mai adinc, in bronhii sau in plamini. Primele semne apar in general la nivelul nasului: furnicaturi, mancarimi, stranuturi repetate, secretii nazale abundente. Apoi, gitul incepe sa usture, ochii lacrimeaza, inteapa si se inrosesc. Poate aparea si tusea seaca, senzatia de sufocare, greutate in respiratie. Aceste „iritatii“ dureaza cam pina la venirea verii.

Ce este de facut?

Alergia la polen este greu de prevenit, pentru ca polenul exista prin aer toata primavara. Pina cind se va descoperi o pilula impotriva bolii, singurele mijloace de lupta sint: evitarea alergenilor, tratamentele medicamentoase, desensibilizarea si alte metode alternative, cum ar fi acupunctura, homeopatia, aromoterapia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS