12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTomita este condamnat sa traiasca si sa moara in spital

Tomita este condamnat sa traiasca si sa moara in spital

Toma Gaman are doi ani si noua luni si nu a parasit spitalul de cind era sugar. Sufera de o boala fara sanse de vindecare si necesita supraveghere medicala permanenta. Nu are acte si, potrivit regulilor impuse de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS), nu ar fi trebuit sa beneficieze de consultatie medicala, cu atit mai putin de tratament. Cu toate acestea, Tomita, cum este alintat baietelul, traieste de mai bine de doi ani in Clinica de pediatrie a Spitalului nr. 2 din Craiova, din mila personalului medical. El este vizitat o data la doua luni de parintii care s-au absolvit de orice raspundere. Toate cheltuielile sint suportate de spital, CAS refuzind orice plata. Situatia este aceeasi in cazul Loredanei Buse, abandonata in spital de mai bine de o luna.

Problemele cu care se confrunta Clinica de pediatrie din cadrul Spitalului nr. 2 Craiova au capatat cronicitatea bolilor despre care toata lumea vorbeste cu voce joasa si carora nu li se dau mari sanse de vindecare. Problemele sint aceleasi cu care se confrunta toate unitatile spitalicesti in lipsa unui cadru legal care sa ofere solutii in cazul bolnavilor proveniti din paturile sociale defavorizate si care nu au carnet de asigurat. Dar, atunci cind este vorba de copii, situatia devine dramatica, oglinda a unei societati care refuza dreptul la sanatate al celor care ar trebui sa fie „generatia viitorului“.

Pentru Tomita, lumea nu este decit o camera de spital, privita prin gratiile unui patut fara jucarii. Daca doctorul ar fi refuzat sa il consulte atunci cind mama lui a venit prima oara cu el la spital, Toma Gaman poate ca nu ar mai fi trait. Dar medicul l-a consultat, l-a diagnosticat si a hotarit ca baietelul va fi internat, in ciuda faptului ca Tomita este un copil nedeclarat si se stia ca va determina cheltuieli pentru care spitalul nu are acoperirea CAS. Parintii vin sa il viziteze o data la doua luni, cind ii aduc un pachet de biscuiti. Diagnosticul lui Tomita, o boala de singe si o boala genetica de metabolism, este o condamnare sigura la moarte. Pina atunci, baietelul traieste in spital, inconjurat de medicii si asistentele care il ingrijesc, sub ochii carora a crescut si probabil ca se va si stinge, singura lui familie. „Este dureros ca de peste doi ani, de cind acest copil este la noi, parintilor lui nu le-a pasat sa il declare si sa ii faca acte“, a spus prof. dr. Dumitru Bulucea, seful Clinicii de pediatrie.

„Il astept pe tati sa se intoarca si sa ma ia acasa“

Loredana Buse este un alt copil abandonat in spital. La cei zece ani ai sai, fetita constientizeaza situatia dureroasa in care se afla. Mama ei a decedat cu mult timp in urma, iar tatal a plecat in Portugalia la scurt timp dupa ce a internat-o in spital. „Mai am rude, dar nu ma vor la ele acasa. Inainte stateam la bunica, mama lu’ tata; nu mai stiu insa unde locuia. E bine in spital, dar il astept pe tati sa se intoarca si sa vina sa ma ia acasa“, a spus cu convingere in glas fetita. Sperantele Loredanei se vor opri insa intr-o casa de copii. Spitalul a sesizat deja Directia pentru Protectia Copilului pentru institutionalizarea fetitei pina la aparitia tatalui sau a uneia dintre rude, ancheta sociala fiind in curs de desfasurare.

Loredana si Tomita nu sint nici primii, nici ultimii copii fara acte, abandonati in spital. Clinicile de pediatrie din Craiova se confrunta tot mai des cu astfel de cazuri. Soarta acestor micuti este la latitudinea medicilor care trebuie sa aleaga intre a respecta regulile, prin refuzarea asistentei medicale acestor copii nedeclarati a caror tratare duce la cheltuieli nejustificate, si datoria deontologica si umana care le impune respectarea dreptului la viata si la sanatate a tuturor pacientilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS