14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIon Iliescu, presedintele Romaniei, are pasaport de oltean

Ion Iliescu, presedintele Romaniei, are pasaport de oltean

Devenit oltean cu pasaport in regula, Ion Iliescu, presedintele Romaniei, a parasit aseara Craiova. Chiar daca el a venit in Cetatea Banilor pentru a afla care sint problemele cu care se confrunta oamenii de cultura din Oltenia si Muntenia, seful statului nu s-a putut abtine si a facut si citeva declaratii politice. Astfel, el a promis solemn ca nu va mai candidat pentru functia suprema in stat si ca nu-l va accepta vreodata ca oaspete la Cotroceni pe liderul PRM, C.V. Tudor.

In prezenta presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, a avut loc ieri, la Craiova, Forumul Cultural National – sectiunea zonala Oltenia – Muntenia. Prin acest gen de manifestari care se vor desfasura in cinci regiuni din tara, seful statului incearca sa afle direct de la oamenii care se ocupa de destinele culturii romanesti care sint problemele cu care se confrunta acestia si ce se poate face in acest sens. „Cultura este marfa noastra cea mai vandabila, este moneda noastra forte“, a subliniat presedintele. Cu prilejul vizitei sale la Craiova, Ion Iliescu a lansat doua proiecte ambitioase privind soarta culturii: infiintarea Institutului Roman pentru Cultura, care va fi patronat de presedinte si se va ocupa de organizarea unor manifestari culturale majore; si lansarea deceniului culturii romanesti care, dupa cum a precizat presedintele, a inceput oarecum. Este vorba de anul Eminescu, Brancusi si I. L. Caragiale.

De asemenea, in actiunea sa pentru sustinerea culturii romanesti, Ion Iliescu pune accent pe „relansarea culturii de mase prin reinfiintarea caminelor culturale si a bibliotecilor satesti“. Pentru ca niciodata nu se gasesc bani suficienti pentru cultura, seful statului a promis ca va face toate demersurile pentru a grabi promulgarea Legii sponsorizarii. La incheierea lucrarilor, directorul Inspectoratului de Cultura Olt i-a inminat presedintelui Ion Iliescu un „pasaport de oltean“.

Tot ieri, in prezenta conducerii Universitatii din Craiova, cadre didactice si studenti, Ion Iliescu si-a lansat cartea „Revolutia Romana“.

„C. V. Tudor nu are ce cauta la Cotroceni“

In opinia sefului statului, Constitutia Romaniei este destul de buna, dar la zece ani s-au acumulat o serie de concluzii care impun corectia legii fundamentale. Totodata, Ion Iliescu s-a pronuntat pentru mentinerea alegerii presedintelui de catre cetateni si a precizat foarte clar ca nu mai are in intentie sa candideze la functia suprema in stat: „Presedintele trebuie sa fie ales de cetateni. Si de data asta sint absolut obiectiv in abordarea subiectului pentru ca nu voi mai candida. Sa nu cumva sa se creada ca este o manevra a PSD ca, daca se schimba Constitutia, eu sa mai candidez. Nu ma intereseaza“.

Problema revizuirii Constitutiei va face si obiectul unor intilniri cu partidele parlamentare. Intrebat daca la aceste intilniri, care vor avea loc la Cotroceni, va accepta ca liderul C. V. Tudor sa conduca delegatia PRM, seful statului a raspuns categoric: „C.V. Tudor nu are ce cauta la Cotroceni. Stau de vorba cu delegatia PRM, pentru ca trebuie sa o fac, dar nu si cu C. V. Tudor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS