Acasă Actualitate Stiri diverse

Stiri diverse

Poliomielita si rujeola – aproape de eradicare

Perspectiva eradicarii unor viroze a aparut si in Romania, ceea ce va echivala cu incetarea existentei unor boli pe teritoriul tarii. Este vorba in special de poliomielita si de rujeola. Potrivit lui Costin Cernescu, directorului Institutului de Virusologie „Stefan Nicolau“, in tara noastra nu au mai aparut cazuri de poliomielita din anii 1993-1994, iar cazuri de rujeola nu s-au mai inregistrat din anii 1996-1997. Ca urmare, specialistii isi pun intrebarea daca este cazul sa continue vaccinarea generatiilor viitoare de copii sau sa considere aceste boli eradicate.

Chestionare de satisfactie pentru pacienti

Incepind cu luna martie, pacientii supusi unor tratamente spitalicesti isi vor putea spune parerea despre calitatea serviciilor medicale completind „chestionare de satisfactie“. Acestea vor fi introduse o data cu inceperea functionarii comisiilor de supraveghere a calitatii actului medical intraspitalicesc. Comisiile respective vor fi alcatuite din cite un reprezentant al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Directiei de Sanatate Publica si Colegiul Medicilor.. „Vom urmari ca pacientul sa fie internat de un medic specialist si nu de asistenta sau de un rezident, sa fie condus pe sectie, iar starea sanatatii lui sa fie tinuta sub observatie de un doctor care se ocupa de salonul in care a fost internat. La externare, pacientul va primi un chestionar in care au fost inserate anumite intrebari legate de comportamentul personalului, de calitatea serviciilor, a hranei etc.“, spune dr. Emilian Imbri, medic-sef in cadrul CNAS. El si-a exprimat speranta ca la sfirsitul anului 2002 sa se poata face o clasificare a spitalelor in functie de calitatea serviciilor oferite, iar la anul se va introduce finantarea diferentiata a unitatilor dupa analizarea chestionarelor.

O dieta bogata in peste scade riscul nasterilor premature

Femeile insarcinate care adopta o dieta bogata in peste reduc riscurile unei nasteri premature, se arata intr-un studiu danez. Potrivit studiului, pestele si alte alimente provenind din mare si ocean determina o greutate mai mare a copilului la nastere. Studiul a fost realizat pe un esantion de peste 8.700 de femei. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca pestele scade riscul unei nasteri premature, indiferent sub ce forme este consumat, de la salate si sandvisuri, pina la feluri mai sofisticate. Potrivit studiului publicat in British Medical Journal, rata nasterilor premature a scazut de la 7,1 la suta la femeile care nu au adoptat o dieta bogata in peste la numai 1,9 la suta la cele care au mincat peste cel putin o data pe saptamina. In ansamblu, pestele a determinat, de asemenea, o greutate mai mare a copilului la nastere.

Copiii bolnavi de inima vor fi tratati in Ungaria

Copiii romani care sufera de afectiuni cardiace grave vor fi trimisi de Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF) la Institutul National de Cardiologie din Budapesta, pentru tratament chirurgical. Dragos Moldovan, purtatorul de cuvint al MSF, impreuna cu dr. Ioan Bazac, secretar de stat in acelasi minister, si dr. Hanna Pava, subsecretar de stat in Ministerul ungar al Apararii, au semnat la Budapesta un protocol prin care partea maghiara s-a angajat sa asigure tratament copiilor romani in centrul cardiologic pediatric. Interventiile chirurgicale ale micutilor pacienti vor fi platite de catre statul roman, dar vor costa mult mai putin decit in clinicile occidentale. Acesta este si motivul pentru care autoritatile medicale romane au semnat protocolul. „Ii vom trimite acolo pe copiii cu malformatii sau boli cardiace pe care chirurgii nostri nu le pot trata, fie din lipsa dotarilor, fie din lipsa pregatirii profesionale. Institutul din Budapesta le va oferi pacientilor conditii speciale. Alt avantaj este ca se afla mai aproape de Romania“, a mai spus Moldovan.

Lege pentru calitatea apei

Societatile de distributie a apei potabile din cadrul primariilor vor trebui sa asigure accesul populatiei la datele privind calitatea apei de la robinet si sa afiseze numarul de telefon la care sa poata fi sesizate de catre cetateni despre nivelul ridicat de clor sau eventualele accidente ecologice. Guvernul a aprobat saptamina trecuta proiectul de lege privind calitatea apei, care stabileste normele privind calitatea si puritatea apei potabile distribuite catre populatie. Monitorizarea calitatii apei va fi asigurata de Directiile Judetene de Sanatate Publica si de producator. Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF) urmeaza sa elaboreze, in termen de 90 de zile, normele de inspectie sanitara si monitorizare a calitatii apei de baut. Tot in aceasta perioada va fi elaborata si procedura de autorizare sanitara a instalatiilor de imbuteliere a apei potabile in sticle sau alte recipiente.

Exit mobile version