13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComunistii, teroristii natiunii!

Comunistii, teroristii natiunii!

Peste 70.000 de persoane din mai multe judete ale Republicii Moldova au participat la mitingul de protest organizat ieri, de Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD), in Piata Marii Adunari Nationale din centrul Chisinaului, desi manifestatia nu a fost autorizata de primarie. Acesta este cel mai mare numar de participanti de la inceperea mitingurilor de protest ale PPCD. Manifestantii purtau banderole tricolore si scandau „Jos comunismul!“, „Nu ne mutilati istoria!“, „Comunistii, teroristii natiunii!“. Ei purtau drapele tricolore cu si fara stema Republicii Moldova si drapele ale Uniunii Europene. Pe Arcul de Triumf din fata cladirii guvernului au fost arborate doua drapele fara stema Republicii Moldova, considerate de catre comunisti a fi ale „tarii straine, Romania“.

Participantii la manifestatie au adus un cosciug pe care este scris numele liderului fractiunii parlamentare comuniste si este desenat simbolul comunist, secera si ciocanul. Mitingul de ieri a fost declarat de catre organizatorii crestin-democrati drept o mare adunare nationala, asa cum s-au numit adunarile din 1989 si 1991, unde s-a decis revenirea la alfabetul latin si, respectiv, s-a adoptat declaratia de independenta a Republicii Moldova. Liderul crestin-democrat Iurie Rosca a declarat ca in Chisinau urma sa ajunga alte citeva zeci de mii de oameni, insa au fost opriti pe drum la filtrele de politie instalate la iesirile din judete.

Manifestantii din provincie au ajuns in capitala cu autobuze speciale pe care au fost arborate drapele tricolore. Iurie Rosca a afirmat ca demonstratiile vor continua in fiecare zi pina cind conducerea comunista de la Chisinau isi va da demisia, desi presedintele Vladimir Voronin a cerut, vineri seara, in mod insistent, incetarea actiunilor de protest. Un adolescent care s-a urcat intr-un copac sa arboreze un drapel a cazut si s-a lovit la cap. El a fost luat cu targa de medicii de la Salvare si nu se stie inca nimic despre starea sa, care parea destul de grava. In piata au fost adusi zeci de politisti, iar in spatele cladirii guvernului se aflau masive forte de ordine, politisti, carabinieri si forte ale detasamentelor speciale inarmate cu automate Kalasnikov.

Masuri organizatorice si actiuni propagandistice impotriva mitingului de la Chisinau

Autoritatile Republicii Moldova au luat masuri organizatorice si au intreprins actiuni propagandistice pentru a impiedica marele miting convocat ieri de crestin-democrati, dar, in ciuda acestor masuri, aproximativ 70.000 de protestatari s-au adunat in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, transmite BASA-Press.

Ieri-dimineata agenti de circulatie au fost postati la toate intersectiile importante din zona de centru a Chisinaului si toate masinile cu numere de inmatriculare din provincie au fost supuse controalelor. Tot dimineata, in centrul orasului au fost aruncate dintr-un motodeltaplan zeci de mii de foi volante antiproteste. Organizatorii manifestatiei sustin ca Politia auto a primit ordin simbata sa intervina cu revizii tehnice, astfel incit sa impiedice deplasarea autobuzelor din judete spre Chisinau.

Potrivit surselor citate, in judetele Soroca, Balti, Lapusna au fost retrase abuziv placute de inmatriculare si rovignete ce atesta revizia tehnica pentru a-i impiedica pe soferii de autobuze sa transporte potentiali participanti la actiunea de protest. Autobuzele care au ajuns in capitala au fost escortate de masini ale patrulelor de politie cu girofaruri spre o piata din fata cinematografului Gaudeamus pentru a fi parcate in mod organizat. Distanta de circa trei kilometri pina la Piata Marii Adunari Nationale a fost parcursa de manifestanti pe jos, in coloane organizate.

Citeva patrule au inconjurat sediul guvernului si nu au permis accesul in zona cladirii. Politistii au adoptat un comportament pasnic si chiar au fost amabili cu presa, chiar daca erau ingrijorati de proportiile pe care le-au luat protestele. Fortele de ordine nu aveau nici un fel de echipamente speciale la vedere. Unii dintre agentii de circulatie erau insa inarmati cu automate Kalasnikov, pe care le tineau la vedere, chiar daca erau postati in intersectii aglomerate din oras.

In prima jumatate a zilei, Televiziunea Nationala din Republica Moldova a difuzat un spot publicitar propagandistic care blameaza organizatorii manifestatiilor din centrul Chisinaului, spot conceput in spiritul mesajului lansat de presedintele Voronin, care i-a declarat pe organizatorii actiunilor de protest drept teroristi politici. Televiziunea, la fel ca si radioul national, nu a modificat grila de programe pentru a transmite stiri de la manifestatie. Simbata, politia a incercat sa impiedice desfasurarea unui concert de protest in Piata Marii Adunari Nationale, insa, in cele din urma, organizatorilor li s-a permis sa instaleze scena, unde au evoluat pina la miezul noptii mai multe formatii. Concertul a fost urmarit de citeva mii de tineri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS