15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTatuajul - alt fel de exprimare

Tatuajul – alt fel de exprimare

Fiecare dintre noi isi alege un mod de a-si exprima starile de spirit sau sentimentele. Unii picteaza, altii scriu poezii, cinta, fac sport, declaratii de dragoste sau… se tatueaza. Tatuajul si piercingul (sau gaurirea propriului corp unde si de cite ori ai chef) nu mai sint de mult lucruri neobisnuite sau socante. … Poate numai pentru parintii care se trezesc ca odraslei lor i-a rasarit peste noapte un dragon pe spate! Considerat de unii ca un mod de manifestare a teribilismului, ales de altii din nevoia de a fi rebeli sau nonconformisti, de a-si exterioriza sentimentele, de
a-si face cunoscute conceptele si propria filozofie, sau, pur si simplu, pentru a-si infrumuseta propriul corp, tatuajul este perceput si judecat in diferite moduri. Daca virstnicii, in general, si parintii, in special, il dezaproba vehement, altfel stau lucrurile cind o tinara domnita face furori descoperindu-si buricul impodobit cu un diafan fluturas sau cind un tip tatuat pe bicepsii bine lucrati isi scoate camasa in sala de forta. Si, pina la urma, totul este permis si acceptat atita timp cit, o data cu tatuajul, nu te pricopsesti cu vreo boala de piele sau, si mai grav, o boala de singe.

In Craiova exista destule persoane care se indeletnicesc cu tatuatul, suficiente pentru ca amatorii de desene alb-negru sau colorate imprimate definitiv pe piele sa nu ramina numai cu dorinta neimplinita de a-si impodobi corpul. Important este sa cunosti pe cineva care sa te „introduca“, pentru ca majoritatea tatuatorilor lucreaza „pe sest“, ocazional, fara forme legale, cu aparatura improvizata si in propriile apartamente. Asa ca din lungul sir al celor care doresc sa se tatueze razbesc numai cei foarte dedicati ideii, cei care au „cunostinte“ si cei care sint dispusi sa isi asume riscurile, care nu sint deloc de ignorat. Contractarea unei boli de piele poate fi un caz fericit pe linga posibila infectare cu HIV.

Si-a tatuat portretul fiului in dreptul inimii

Preferintele in materie de modele sint variate, asa ca un bun tatuator este cel care se conformeaza si stie sa adapteze un desen dupa ideile si imaginatia clientului. „Fiecare om are modelul lui. Nu cred ca exista doi oameni care sa fi ales acelasi model si pe care sa ii tatuez la fel. Fiecare vine cu ideile lui, il modificam astfel incit sa i se potriveasca si sa il reprezinte. De asemenea, pot sa vina si cu desenele lor…“, a spus Dan, tatuator si patronul singurului salon de tatuaj din Craiova. Barbatul spune ca exista si situatii inverse, cind clientul vine cu o idee care nu poate fi insa pusa in practica: „Sint desene care pur si simplu nu merg in anumite parti ale corpului“. Cererile clientilor pot fi uneori dintre cele mai trasnite sau neobisnuite: „Un barbat ne-a cerut sa ii tatuam portretul fiului sau de trei ani pe piept, in dreptul inimii. Acum lucrez la un model pentru o pereche care vrea sa isi tatueze, unul pe piciorul drept si celalalt pe stingul, un desen care sa se intregeasca numai cind isi alipesc picioarele“, a spus tatuatorul.

300.000 de lei pentru 30 de centimetri patrati de piele desenata

Fie ca sint autodidacti sau tatuatori „cu diploma“, cei aflati in bransa isi stabilesc anumite reguli. Sint lucruri pe care refuza sa le faca sau locuri ale corpului unde nu vor sa lucreze fie din principiu, fie din teama sau din lipsa de exercitiu. „Noi refuzam sa facem tatuaje in zonele direct vizibile: pe miini, pe fata si pe git. Nu se stie ce functie importanta i se ofera omului mai tirziu si nu poate sa o ocupe din cauza tatuajului! Atunci, cu siguranta isi va spune ca el a fost un prost si va da vina pe mine ca nu l-am oprit. De asemenea, nu le facem tatuaje tinerilor sub 16 ani, iar cei cu virste intre 16 si 18 ani trebuie sa ne aduca acordul scris al parintilor. O alta regula este ca nu executam mai mult de doua tatuaje persoanelor feminine si mai mult de patru barbatilor. Lucram numai cu instrumente ste-

rile, cu manusi chirurgicale, toate desfacute in fata clientului, cu vopsele speciale din plante si ii cerem fiecarui client sa completeze un formular cu datele personale prin care sa declare, printre altele, ca nu a consumat bauturi alcoolice sau droguri inainte de efectuarea tatuajului“, a spus patronul salonului de tatuaj.

Preturile unui tatuaj difera in functie de marime, culoare si model, 30 de centimetri patrati costind 300.000 de lei. Amatorii de cercei, oriunde si oricit de multi, pot alege intre modelele de titan, aur, argint si inox chirurgical, pretul oscilind intre 350.000 si peste un milion de lei. Asa ca, cine are piele de desenat si de gaurit, idei „crete“ si portofel sa-l tina trebuie sa dea fuga la un tatuator si sa faca tot ce ii spune inima chiar acum. … Pentru ca, spun cunoscatorii, cele mai bune perioade pentru tatuaje sint anotimpurile reci. Si acus’ vine primavara!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS