10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAplicarea Legii taximetriei ar putea reduce evaziunea fiscala din domeniu

Aplicarea Legii taximetriei ar putea reduce evaziunea fiscala din domeniu

Aplicarea Legii taximetriei ar putea aduce la bugetul de stat o suma considerabila, tinind cont de faptul ca evaziunea fiscala in taximetrie a depasit anul trecut 700 de miliarde de lei in Bucuresti, la care se adauga aproximativ 200 de miliarde de lei lunar pentru restul tarii, a declarat ieri intr-o conferinta de presa, initiatorul actului normativ, deputatul Ioan Bivolaru, care este si presedintele Camerei Nationale a Taximetrelor din Romania (CNTR). „Adoptarea Legii privind transportul in regim de taxi si regim de inchiriere va aseza aceasta activitate in tiparele europene. Chiar daca a fost adoptata cu mare intirziere, legea reprezinta singura solutie pentru crearea unor servicii de calitate si pentru eliminarea evaziunii fiscale“, a afirmat Bivolaru.

Proiectul defineste mai clar statutul firmelor de taximetrie, procedura de autorizare a soferilor de taxi si prevede utilizarea de noi aparate de taxat si de casete de identificare pentru automobile, licentierea firmelor de taximetre si a dispeceratelor de comenzi. Potrivit presedintelui CNTR, impotriva Legii taximetriei sint numai cei care doresc sa incaseze venituri ilegale si sa nu foloseasca forta de munca salariata. „Fiecare transportator de persoane va putea opta pentru una dintre cele doua forme de organizare si reglementare, incompatibile intre ele: regimul de taxi sau regimul de inchiriere“, a precizat Bivolaru.

El a mai spus ca doreste ca activitatea de taximetrie sa fie recunoscuta profesional, iar angajatii sa dispuna de toate drepturile legate de pensie, asigurari sociale, de sanatate si de somaj. Directorul general al companiei de taximetre Cristaxi Bucuresti, Ilie Anghel, a afirmat ca, anul trecut, firma pe care o conduce a avut o cifra de afaceri de 38 de miliarde de lei, din care a platit la buget impozite si taxe in valoare de 12,4 miliarde de lei.

Referindu-se la opiniile potrivit carora, din momentul aplicarii legii, preturile de transport vor creste semnificativ, Anghel a afirmat: „Este mai important sa ai ce sa lucrezi, decit sa ai pretul mare si sa stai pe dreapta“. Si Nicolae Trusca, directorul companiei de taximetre Cobalcescu, sustine ca pretul nu poate depasi 5.500 lei/kilometru. „In prezent, taxiul e folosit in proportie de 95% de catre oameni amariti, care au nevoie de el. Cei cu bani au masina la scara“, considera Trusca.

El a apreciat ca, daca tariful pe kilometru va depasi 5.500 de lei in acest an, taxiurile „vor sta pe dreapta“. CNTR a fost infiintata in luna noiembrie a anului trecut si reuneste circa 25 de operatori de taxi din intreaga tara. Pe de alta parte, angajatii societatilor de transport si de marfa din tara au anuntat ca vor declansa astazi proteste, din cauza cheltuielilor ridicate presupuse de carburantilor si de noile taxe de rovigneta, precum si a unor prevederi din proiectul Legii taximetriei.

Stefan Iacob Palade, presedintele Federatiei Solidaritatii Sindicatelor Soferilor din Romania (FSSSR), a afirmat ca Legea taximetriei „urmareste de fapt satisfacerea unor interese ale clientelei politice a actualilor guvernanti“. Liderul sindical s-a referit la faptul ca noua lege va obliga taximetristii sa isi cumpere un anumit tip de aparate de taxare si de statii de emisie-receptie, precum si sa isi vopseasca masinile in galben. El sustine ca noile dotari sint furnizate doar de anumite firme, ai caror reprezentanti intra in „cercul clientilor PSD“ si ca unele din aceste schimbari nu sint inca necesare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS