17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTratata de colica abdominala, o iapa a murit de tetanos

Tratata de colica abdominala, o iapa a murit de tetanos

Dupa ce a murit, s-a stirpit si vaca

Familiile Butusina si Stoica, din Mirsani, au suferit o mare pierdere la inceputul acestei luni. Oamenilor le-a murit iapa. Dupa ce au plimbat-o si au masat-o citeva zile, conform indicatiilor tehnicianei veterinare din sat, cind iapa dadea semne evidente de epuizare, a fost chemat, in sfirsit, doctorul, care le-a spus sa o lase in intuneric si in liniste, ca nu mai are mult de trait. Dupa ce au stins lumina si au inchis usa grajdului, iapa a murit repede de… tetanos.

Masajul – tratamentul cel mai bun

Gheorghita Stoica a observat la sfirsitul lunii ianuarie ca iapa Gina, pe care o avea de noua ani, era trista si nu mai minca. Femeia si-a trimis barbatul la tehniciana veterinara Rela Sandoi sa vina, sa-i consulte iapa si sa-i spuna ce are. Dupa ce a vazut-o, povesteste Gheorghita Sandoi, „a zis ca nu are nimic grav, i-a facut o injectie si ne-a spus sa o plimbam si sa-i facem masaj“. „Asa s-a si intimplat, dar, de ce o plimbam, de aia se simtea iapa mai rau. Iar ne-am dus si i-am spus ca nu e bine. Iar i-a facut injectie si ne-a spus sa o plimbam si sa o masam. Iapa era din ce in ce mai rau. La ultimul plimbat ii intepenise gitul si se uita milos la mine. Cind am vazut ca nu-i trece, am chemat doctorul de la Craiova, care, dupa ce a vazut-o, ne-a spus ca iapa are tetanos si ca trebuie sa o lasam la intuneric si in liniste si a zis ca dimineata sa-i luam ser antitetanos sa incerce sa o salveze“. Nu a mai fost nevoie de ser pentru ca, pina dimineata, iapa a murit. Dupa ce a murit, familia Stoica si familia Butusin sustin ca vaca s-a stirpit deoarece era in ultima luna si a fost nevoita sa stea doua nopti afara, in frig.

Suparati, oamenii au anuntat Directia Sanitar-Veterinara si au cerut autopsierea animalului pentru a se constata ca tehniciana veterinara a gresit tratamentul iepii. Pentru ca nu au avut rabdare sa vina medicii veterinari, proprietarii iepii au chemat niste oameni de la Apele Vii care au transat animalul si l-au luat, lasindu-le doar organele interne, pielea si capul animalului. Gheorghita Stoica sustine ca medicii veterinari sositi la fata locului nu au vrut sa preleveze probe pe motiv ca nu au mai gasit cadavrul, iar organele erau amestecate cu paie si cenusa. Asa ca, fara prea multe ocolisuri, au hotarit sa o dea in judecata pe tehniciana veterinara si sa o acuze de malpraxis.

Directia Sanitar-Veterinara se disculpa

Doctorul veterinar de la Mirsani, Ion Doanta, proaspat numit in functia de director al Politiei Sanitar-Veterinare Dolj, care avea in concesiune Circumscriptia de la Mirsani si pe care o va pastra pina cind Ministerul Agriculturii o va scoate din nou la licitatie, nu are nici o vina. Diagnosticul dupa consultatie, de tetanos, a fost corect si nu are nici o vina ca a fost chemat cind nu se mai putea face nimic. Eugen Diaconu, directorul DSV Dolj, cunoaste cazul pentru care s-a facut atita tam-tam si a spus: „Iapa a murit de tetanos. Cind a fost chemat doctorul, era prea tirziu. Chiar daca avea in circumscriptie ser antitetanos, tot nu se rezolva pentru ca boala era avansata. Animalul a murit la ora 4.00, iar la ora 9.00, doi medici de la noi, impreuna cu doctorul Doanta, s-au deplasat la Mirsani pentru a preleva probe, dar nu au mai gasit cadavrul. Pentru ca nu aveau voie sa transeze animalul, am anuntat si politia. Nici acum nu stim daca si carnea infestata a acelui animal nu a fost vinduta pentru consum. Probele pe care sustin ei ca le-au pastrat puteau fi ale oricarui animal, pe linga faptul ca erau amestecate cu paie si cu alte resturi. De regula, cadavrele animalelor cu astfel de boli se ard sau se ingroapa. Ce dovada am eu ca s-a intimplat asa?“

Florina Anghel, cel de-al doilea tehnician veterinar din Mirsani, a spus: „Asa mai mor animalele. Colega mea, Rela, a crezut ca iapa are colica abdominala, pentru ca nici nu urina. Domnul doctor le-a spus ca are tetanos, ca si Rela s-a speriat si s-a vaccinat ca avea o plaga la mina.“

Ca avea colica abdominala sau tetanos nu mai are importanta, dar tehnicienii veterinari ar trebui sa stie ca nu sint in masura sa puna un diagnostic, iar pentru acest lucru sint medici. Altfel, proprietarii animalelor vor fi nevoiti sa le plimbe pina la epuizare, iar acestea mor de… tetanos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS