12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEconomiile in lei sint mai profitabile decit cele in valuta

Economiile in lei sint mai profitabile decit cele in valuta

Plasamentele in lei vor fi si in acest an mai profitabile decit depozitele in valuta, insa cistigurile vor fi mult mai reduse decit in 2001, apreciaza conducatorii bancilor comerciale. Specialistii sustin insa ca vor exista si perioade scurte cind randamentul depozitelor in valuta va fi mai mare decit al celor in lei. Pentru plasamentele in lei, dobinzile anuale au fost, in 2001, de aproape 40%, in conditiile unei inflatii de 30%.

Depozitele in dolari au adus un randament anual de 3,5 – 4,5%, care, coroborat cu o apreciere a dolarului fata de leu cu 21,87%, reprezinta un cistig in lei de 26 – 27%. Depozitele in lei au adus un plus de cistig, exprimat in lei, de 12-13 puncte procentuale fata de cele in dolari. Diferenta a fost determinata, in primul rind, de decalajul dintre deprecierea monedei nationale si rata inflatiei, care a fost de opt procente in cazul dolarului si 15 procente in cazul euro. Reprezentantii principalelor banci din Romania preconizeaza ca dolarul va ramine in continuare valuta principala a romanului, dar pentru ca euro nu are unde sa mai scada, o parte din economii ar trebui sa se duca si in aceasta moneda.

Oficialii Bancii Nationale au declarat, in toamna anului trecut, ca aprecierea in termeni reali a leului fata de dolar si euro este necesara pentru atingerea anumitor criterii de convergenta impuse de Uniunea Europeana in vederea aderarii, in principal cresterea veniturilor pe cap de locuitor. In acelasi timp, exportatorii au solicitat BNR ca decalajul dintre inflatie si deprecierea leului fata de euro sa fie mai redus pentru a nu afecta foarte mult performanta exporturilor romanesti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS