16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMitul calciului si aparitia osteoporozei

Mitul calciului si aparitia osteoporozei

Exista un numar de mituri despre dietele vegetariene, cum ar fi mitul proteinelor, al fierului si al vitaminei B12. Se simte ca mitul proteinelor devine incetul cu incetul mai putin problematic, desi este la ordinea zilei, dar cel mai mare mit in prezent este probabil cel al calciului. Se pare ca toti cei care se ocupa de nutritie inca recomanda lapte si produse lactate, si adesea in cantitati mari, pentru a asigura rezerva de calciu. Majoritatea oamenilor cred ca trebuie sa maninci produse lactate pentru calciu si ca produsele lactate sint cele mai bune pentru a preveni osteoporoza, o boala a pierderii de calciu si alte minerale alcaline din schelet. Foarte multi oameni cred ca aparitia acestei boli este strins legata de existenta a prea putin calciu in dieta, dar acest lucru este fals.

Toate acestea sint probabil rezultatul publicitatii facute de industria produselor lactate care, timp de decenii, ne-a prezentat cu succes cit de bune sint laptele si produsele lactate pentru sanatatea noastra. Multi oameni tind sa creada ca, daca un pahar de lapte pe zi este bun, atunci trei sau patru pahare trebuie sa fie si mai bune.

Aici vom privi un pic mai departe in dieta, care este cel mai important factor in aparitia osteoporozei – o problema foarte actuala si de importanta speciala pentru femei.

Osteoporoza nu este determinata de lipsa calciului in dieta. Ea este cauzata de un exces de acid in dieta, care obliga corpul sa dirijeze calciul catre schelet. Este adevarat ca produsele lactate contin mult calciu, dar la fel de adevarat este ca oamenii care au niveluri mai ridicate de aport de calciu din produse lactate au niveluri mai ridicate de osteoporoza. Faptul ca mitul calciului a supravietuit este in foarte mare masura datorat gindirii cantitative superficiale.

Cercetarile moderne arata ca populatiile care au un aport mai scazut de calciu au de fapt un schelet mai puternic. Acest lucru poate fi explicat prin aceea ca populatiile care maninca in cantitati mari alimente bogate in calciu maninca, de asemenea, si alimente care formeaza acizi care jefuiesc corpul de calciu. De exemplu, brinza, care este foarte bogata in calciu, este, de asemenea, foarte bogata in proteine si, daca este consumata in exces sau impreuna cu prea multe proteine va genera pierderi de calciu si de alte minerale alcaline.

Calciul si alte minerale alcaline sint pierdute prin aportul de prea multe alimente generatoare de acizi, iar saracia in calciu a dietei are o foarte mica, daca nu inexistenta (cu exceptia infometarii), relatie cu aportul real de calciu. Cea mai mare cercetare din lume asupra dietei arata ca populatiile unde aportul de calciu din produse lactate este ridicat, nivelul osteoporozei (ca si a multor altor boli) este cel mai ridicat. Aportul de calciu din produsele lactate si tabletele de calciu nu previn osteoporoza. Aceasta boala poate fi prevenita si tratata pur si simplu prin evitarea generarii ei.

Mai multe investigatii medicale separate din intreaga lume au stabilit ca osteoporoza are foarte putin de-a face cu aportul de calciu, dar are foarte multe legaturi cu aportul de proteine. British Medical Journal a raportat ca aportul de calciu este complet irelevant pierderii oaselor. American Journal of Clinical Nutrition a scris in 1970: „Osteoporoza este de fapt o boala generata de un numar de lucruri, cel mai important dintre ele fiind aportul excesiv de proteine“.

Vegetarienii nu au la fel de mult osteoporoza ca si omnivorii. American Journal of Clinical Nutrition a publicat cel mai mare studiu facut vreodata asupra osteoporozei in 1983. Cercetatorii au descoperit ca la virsta de 65 de ani, femeile vegetariene aveau 18% pierderi osoase, iar cele nevegetariene aveau 35%. Cifrele echivalente pentru barbati erau 3% si respectiv 7%. Cifrele pot fi explicate de faptul ca, vegetarienii nu consuma la fel de multe proteine ca si consumatorii de carne, si, mai mult, ca proteinele sint de mai buna calitate.

Un studiu pe termen lung a aratat ca pentru o cantitate de 75 de grame aport zilnic de proteina, mai mult calciu este pierdut in urina decit absorbit din dieta. Cu cit mai multe proteine sint consumate, cu atit mai mult calciu este pierdut, confirma unele studii.

Femeile africane Bantu au un aport zilnic de numai 350 mg de calciu. Ele nasc in medie noua copii pe care ii alapteaza natural timp de doi ani, dar ele nu sufera niciodata de deficiente de calciu.

Scheletul se comporta ca o magazie de calciu si de alte minerale alcaline. Nivelul pH-ului (masura a aciditatii sau alcalinitatii) singelui este vital si trebuie pastrat suficient de constant, altfel murim. Corpul, cu intelepciunea sa innascuta astfel, aduce minerale alcaline in singe din schelet, daca mincam prea multe alimente generatoare de acid. Bauturile nealcoolice, medicamentele, fumatul, sarea, zaharul, cafeaua si ceaiul pot contribui, de asemenea, la osteoporoza. Exercitiile fizice sint de mare importanta pentru prevenirea osteoporozei.

Pentru a concluziona: laptele de vaca in starea sa naturala este o hrana perfecta pentru vitei. Prea multe produse lactate, in special in forme denaturate vindute prin supermarketuri, pot genera probleme de sanatate. Problemele cu calciul sint evitate in cel mai simplu si eficient mod prin pastrarea unei diete echilibrate alcaline.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS