11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEforturi mari pentru eliminarea neajunsurilor

Eforturi mari pentru eliminarea neajunsurilor

Primaria Plenita a dat scolii opt milioane de lei pentru refacerea laboratorului de informatica. Hotii care au furat cele cinci calculatoare – in toamna anului trecut – nu au fost prinsi nici pina acum de politisti. In cursul acestui an calendaristic, Grupul scolar va avea o centrala termica proprie. Caminul si cantina s-au desfiintat in urma cu doi ani, principala cauza fiind saracia. Elevii navetisti de la Verbita se descurca greu, unii fiind nevoiti sa parcurga zilnic 20 de kilometri pe jos. In cantina sufla vintul. Directorii unor licee din Craiova refuza sa aprobe transferul pentru opt elevi ai caror parinti au posibilitati materiale precare. Preotii din Plenita au refuzat sa predea religia in scoli. Absenteism si exmatriculari intemeiate. Directoarea unitatii de invatamint, Ileana Bercea, are ambitii mari.

La Grupul Scolar Industrial „CS Nicolaescu-Plopsor“ din comuna Plenita, elevii si profesorii sint multumiti ca au trecut iarna cu bine. Directoarea acestei unitati de invatamint, Ileana Bercea, sustine ca fara sprijinul primariei ar fi fost imposibil sa se descurce: „Nu avem centrala termica proprie, iar primaria ne-a ajutat substantial sa platim caldura. Mai mult decit atit, a decis sa ne finanteze pentru cumpararea unei centrale termice proprii, in cursul acestui an. Nu avem nici un repros la adresa administratiei publice locale, relatiile fiind dintre cele mai amiabile.“

Politistii nu i-au prins pe hotii de calculatoare

In toamna lui 2001, din laboratorul de informatica al scolii s-au furat cinci calculatoare. Ileana Bercea a insistat cu citeva adrese la politie pentru prinderea infractorilor si recuperarea prejudiciului, insa nici pina in prezent acestora nu li s-a dat de urma. In mai putin de o luna de la data furtului, primaria le-a sarit in ajutor elevilor cu opt milioane de lei pentru redotarea laboratorului de informatica. Alte cinci unitati de computer au fost cumparate, pentru ca hotii au lasat monitoarele, astfel incit de atunci liceenii de la clasa de informatica isi desfasoara activitatea normal.

In cantina scolii

„sufla vintul a saracie“

In urma cu doi ani, la Grupul scolar industrial „CS Nicolaescu-Plopsor“, s-au desfiintat caminul si cantina elevilor. Intr-o aripa a caminului functioneaza gradinita de pe linga Scoala cu clasele I-VIII Plenita, iar in cealalta aripa, care are intrare separata, sint sali de clasa. Spatiul cantinei nu este folosit la nimic si „sufla vintul“. Cauza suprema a fost si ramine saracia, sustine Ileana Bercea: „Sint 60 de elevi din comuna Unirea care fac zilnic naveta cu un autobuz particular. Au aceasta sansa. Insa, mai sint 30 de copii din satul Verbita care intimpina dificultati destul de mari in ceea ce priveste deplasarea la liceu. Cind este timp frumos, primavara, vara si toamna, ei parcurg zilnic cite 20 de kilometri. Se descurca destul de greu, majoritatea familiilor din care provin fiind sarace.“ A primit promisiuni ca in maximum doua luni, transportul elevilor de la Verbita va fi asigurat tot de un autobuz particular. Chiar daca liceul nu este obligatoriu, Ministerul Educatiei si Cercetarii ar trebui sa se implice mai mult si in asigurarea transportului pentru liceenii din mediul rural, intrucit se presupune ca multi dintre ei vor sa continue invatamintul superior sau postliceal.

Absenteism, cereri

de retragere

si cereri de transfer respinse

Grupul scolar industrial „CS Nicolaescu-Plopsor“ are opt clase de liceu, cinci de profesionala si o clasa de ucenici. In consiliul de administratie al scolii, anul trecut, s-a propus infiintarea scolii de ucenici cu profil agricol. In noul plan de scolarizare s-a propus realizarea altei clase de ucenici cu acelasi profil. Absenteismul isi spune si el cuvintul, in special la clasele de scoala profesionala. Pina in prezent s-au inregistrat, la solicitarea parintilor, patru cereri de retragere, iar alti trei elevi au fost exmatriculati din cauza absentelor. Pe de alta parte, exista zece cereri de transfer de la liceele din Craiova, din care doar doua au fost aprobate de catre directorii liceelor din metropola olteana. Cauza solicitarii transferului este aceeasi: saracia. Parintii au crezut ca saracia din tara va fi abolita, insa s-au inselat amarnic, spun unii dintre acestia, care nu si-au declinat identitatea. De ce nu li se acorda transferul? E simplu. Clasele nu mai ramin compacte, iar cadrele didactice din Craiova risca sa ramina fara catedre complete.

Preotii au refuzat categoric sa predea religia

Un alt neajuns la Grupul scolar din Plenita este, neindoielnic, catedra de religie. Directoarea spune ca la liceeni, religia este predata de titulara de la Scoala generala din Plenita, insa mai multe ore de religie sint predate de celelalte cadre didactice. Surse locale afirma ca preotii din comuna au refuzat categoric sa predea religia in scoala pentru motivul ca nu pot lipsi de la slujbele bisericesti. Categoric, orarul se putea concepe asa incit slujbele sa nu fie afectate. Poate si acesta este un argument serios pentru care Ileana Bercea prefera un absolvent al Facultatii de Teologie.

Se scot la concurs

toate catedrele vacante

pe care sint necalificati

La Plenita, majoritatea cadrelor didactice sint calificate, dar visul tinerei directoare este ca absolut toate cadrele didactice din scoala pe care o conduce sa fie calificate, pentru cresterea calitatii invatamintului. Ea a spus ca va scoate la concurs toate catedrele vacante pe care sint necalificati. Este greu de inchipuit cum anume s-ar solutiona o asemenea problema, dat fiind faptul ca grila de salarizare a profesorului este sub orice critica, iar sporurile din mediul rural se vor diminua destul de mult. O motivatie financiara pentru proaspetii absolventi nu exista.

Cu toate acestea, procentul de promovabilitate la bacalaureat – in anul precedent – a fost de 88%, ceea ce inseamna ca la Plenita se face carte. Aceasta stare de fapt este ilustrata si de revista liceului, intitulata sugestiv „Bujor de Plenita“, care surprinde nu numai prin forma si fond, ci inclusiv prin tehnoredactare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS