11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDin milionari, muritori de foame

Din milionari, muritori de foame

O vorba spune ca lucrurile frumoase nu dureaza. Din pacate, se pare ca aceasta afirmatie este cit se poate de adevarata. Alta explicatie este greu de gasit in cazul unei familii care, din postura de milionara, in care fusese in urma cu citiva ani (mai precis – in 1994), sa ajunga sa locuiasca intr-o casuta dintr-un satuc, sa tremure de frig ori sa nu aiba ce pune pe masa celor trei copii flaminzi.

Liliana Topoloiu, de 34 de ani, are trei copii pe care ii ingrijeste singura intr-o casuta din satul Jitaru, aproape de Scornicesti. Ea a fost casatorita de doua ori, dar ambele experiente au fost pline de ghinion. In urma acestor mariaje, femeia a nascut doua fete, Georgeta, de sapte ani, si Ioana, de 13 ani, care sint bolnave de epilepsie, si un baiat, Marian Stelian, de zece ani. Desi nu este zi in care sa nu-si blesteme ghinionul si soarta nenorocita pe care le are, ea a invatat sa indure si… sa spere. „Ne descurcam foarte greu, nu ne ajuta nimeni. De la primul sot, de care am divortat definitiv pe 27 noiembrie 2000, trebuia sa primesc pensie alimentara, dar nu mi-a trimis nimic. Iar celalalt sot nu m-a ajutat nici el cine stie cit“, a spus femeia. Pe vremea cind era casatorita cu primul sot, acesta a avut marele noroc de a cistiga, la jocul „6 din 49“, suma de opt milioane de lei. Minunea a avut loc in 1994, cind o asemenea suma nu era de ici, de colo. Cu banii cistigati, ei si-au cumparat un apartament cu patru camere in Scornicesti. „Traiam bine pe atunci. Mincam numai bunataturi, aveam de toate…“, isi aminteste ea, zimbind amar. Sotul ei, pentru ca se vazuse milionar, a hotarit sa renunte la locul de munca, deoarece, spune Liliana, „credea ca banii ii ajung pina la sfirsitul vietii“.

Decaderea familiei Topoloiu a fost brusca

Pasiunea sotului pentru jocurile de noroc, in special bingo, dar si alcoolul i-au adus, treptat-treptat, la sapa de lemn. „Aproape ca nu era zi in care el sa nu mearga la sala la bingo sau sa nu bea cu toata lumea pina cadea jos. Dadea de baut oricui ii cerea, chiar daca nu il cunostea. Cind ajungea acasa, gasea mereu motiv de cearta si de bataie. Ce mai, scandalul era la ordinea zilei si ajunsesem sa nu mai stiu unde sa ma mai duc cu copiii de frica“, a spus Liliana Topoloiu. Din cauza comportamentului pe care primul sot il afisa de fata cu copiii, baiatul, Marian Stelian, nu a putut vorbi pina la virsta de sase ani.

Situatia a fost incordata citiva ani, deoarece banii s-au risipit la fel de repede cum venisera. La un moment dat, datoriile acumulate atinsesera cote de neimaginat, astfel ca au fost nevoiti sa vinda apartamentul, pe care au incasat patru milioane de lei. Suma au impartit-o egal. Femeie stringatoare, Liliana si-a cumparat cu acesti bani o casuta cu doua camere in satul Jitaru, linga Scornicesti, iar el si-a investit banii intr-o afacere – vindea marfa in piata in oras. Pe parcurs, fratele sotului ei i-a preluat afacerea, lasindu-l practic pe drumuri. A urmat un episod trist in viata familiei Topoloiu. „Barbatul a fost condamnat la trei ani inchisoare, din 1998 pina in 2000, pentru furt calificat. Anii i-a petrecut ba la Jilava, ba la Craiova. Pe 22 ianuarie anul acesta, el a fost din nou condamnat pentru ca nu mi-a platit pensia alimentara, asa cum se stabilise in hotarirea de divort din 2000“, spune Liliana, care recunoaste ca ii pare rau ca primul ei sot trece prin aceste necazuri.

„Nu am decit alocatiile copiilor!…“

Trecuti prin incercari grele, Liliana Topoloiu si cei trei copii traiesc de pe-o zi pe alta. Singurii bani pe care ii au sint cei din alocatiile de la scoala, 450.000 de lei, plus o alocatie suplimentara de 100.000. Dar banii nu le ajung. Liliana se gindeste cu groaza la fiecare zi: „Acum, cind or lua alocatiile copiii, nu stiu ce sa fac mai intii: sa cumpar lemne de foc, sa nu mai tremuram, ori sa iau ceva de mincare… Nu stiu ce sa ma mai fac… Eu nu am decit alocatiile copiilor, alti bani nu pot sa string deocamdata. Nu stiu, dar nu ne ajuta nimeni, de parca am fi dat cu paru’ cuiva in cap…“. Daca nu ar primi gratuit tratamentul medical pentru fetele bolnave de epilepsie, viata lor ar fi fost si mai grea. Si pentru ca toate acestea nu ar fi de ajuns, se pare ca invatatoarea din sat vrea sa-l scoata din clasa pe Marian Stelian. Motivul: nu este la fel de inteligent ca elevii ceilalti. Diagnosticul doctorului specialist psiholog care l-a consultat si care sustine „ca este peste nivelul mediu“ nu are insa nici o importanta pentru invatatoarea lui Marian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS