10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVrei sa fii Valentinul meu?

Vrei sa fii Valentinul meu?

Ziua Indragostitilor este o sarbatoare care a depasit de foarte multa vreme granitele statelor, fara a avea nevoie de pasaport sau de viza Schengen. Acolo unde exista indragostiti, Valentin’s Day poposeste in fiecare an pe 14 februarie aducind un strop de iubire.

• In America, de Sfintul Valentin, indragostitii obisnuiesc sa-si trimita felicitari, scrisori de dragoste pline de poezie. Acest obicei dainuie din timpul razboiului civil, cind respectivele ravase erau puternic colorate, continind desene al caror caracter era mai mult politic decit romantic. Aceste scrisori erau destinate nu numai indragostitilor, ci si eroilor sau generalilor.

In functie de gustul expeditorului, destinatarul putea primi o scrisoare litografiata si colorata de mina, fiecare felicitare fiind unicat.

Indragostitii cu dare de mina comandau felicitari dantelate de peste ocean, acestea avind o calitate superioara produselor autohtone.

Nu numai dragostea era slavita cu ajutorul scrisorelelor, ci si gelozia, multi barbati trimitindu-le mesaje cu caracter rautacios iubitelor.

Obiceiurile din trecut ii domina si astazi pe americani, numai ca scrisorile dantelate de odinioara s-au metamorfozat in felicitari muzicale cu un design extravagant.

• Francezii, eternii indragostiti, obisnuiesc ca de Ziua Indragostitilor sa-si caute perechea. Nu este vorba de sufletul-pereche, ci de formarea unui cuplu care sa se distreze atit cit dureaza sarbatoarea. De multe ori, tinerii amorezi erau „cuplati“ de prieteni fara a li se cere in prealabil acordul. Este drept ca romanticii gasesc in sarbatoare un pretext pentru a se indragosti!

In vechime, in spiritul sarbatorii, barbatul care nu-si indragea perechea putea sa o paraseasca, dar pentru asta era pedepsit. Un rug era aprins, iar tinerele fete ardeau poze cu tinarul in cauza. Pentru a nu deveni motive incendiatoare, multi tineri suportau cu stoicism „jumatatea“ aleasa. Mai ales ca nu era vorba decit de citeva ore! De multe ori insa, iubirile de Valentin’s Day se incheiau cu mici scandaluri stradale, care i-au determinat pe guvernatorii francezi sa dea un decret prin care sa se interzica strigarea Valentinilor.

Persoanele care nu gusta petrecerile stradale sarbatoresc Ziua Indragostitilor dupa moda britanica, trimitind scrisori de dragoste sau felicitari persoanelor iubite.

• Ziua Sfintului Valentin este privita in Italia ca un festival al primaverii si este sarbatorita in aer liber. Tinerii indragostiti se aduna in gradinile special amenajate, asculta muzica, recita versuri, iar ziua se incheie cu o plimbare romantica sub clar de luna. Foarte multe casatorii si-au inceput povestea pe 14 februarie!

In ultimii ani insa, tinerii italieni au renuntat la romantism, poeziile fiind inlocuite cu cadouri mai mult sau mai putin costisitoare, iar plimbarile sub clar de luna, cu petreceri prin discoteci. Totusi, in orasul Torino exista si in prezent obiceiul ca un cuplu sa-si anunte logodna in ziua Sfintului Valentin.

• Scotienii, iubitori de traditii, mai sarbatoresc si astazi Sfintul Valentin precum o faceau si stramosii lor. De Ziua Indragostitilor se organizeaza un festival, la care vedete sint tinerii necasatoriti. Fiecare dintre acestia isi trece numele pe o coala de hirtie, dupa care biletelele sint puse in cutii, in forma de inima; o cutie cu nume de fete si una cu nume de baieti. Unul dintre participantii la festival, de regula un baiat, va avea onoarea de a scoate concomitent din cele doua cutii nume de fete si de baieti, realizind astfel perechi de Valentini.

Dupa ce s-au facut strigarile si perechile s-au format, fetele primesc daruri de la baieti. O inima de hirtie pe care este trecut numele Valentinului este prinsa in pieptul fiecarui tinar. La sfirsitul festivalului se danseaza si, de ce nu?, in viitor tinerele perechi vor ramine impreuna.

Tot in Scotia exista obiceiul sa-ti fie Valentin prima persoana de sex opus, necasatorita, pe care o vei intilni intimplator pe strada.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS