11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGeneralizarea invatamintului de noua ani

Generalizarea invatamintului de noua ani

In urma cu trei ani, sub alta guvernare, s-a dispus directorilor de scoli generale sa se ia masuri pentru ca in anul scolar 2003/2004, sa se poata continua cursurile clasei a IX-a.

Netinind seama de aceste lucruri, au aparut pe posturile TV atit ministrul invatamintului, cit si inspectorul scolar al ISJ Dolj, care, prin aberatiile sustinute privind masurile pe care le propun, au produs foarte multe bulversari atit in rindul parintilor, cit si al elevilor, astfel:

Elevii din actuala clasa a VII-a, in functie de media generala obtinuta in ultimii patru ani, vor fi repartizati la licee, pentru a continua cursurile clasei a IX-a, netinind seama ca la scolile unde invata au toate conditiile de continuare a cursurilor.

Dupa absolvirea clasei a IX-a, elevii se intorc la scolile generale pentru a sustine examenul de capacitate, de unde din nou vor fi repartizati la licee sau scoli profesionale.

Care sint aberatiile ministrului invatamintului si ale inspectorului Busoi in sprijinul celor de mai sus:

Exista o proportie de 2% din numarul elevilor care nu sint cuprinsi in invatamintul liceal si profesional si care vor munci la virsta de 16 ani, in contradictie cu prevederile UE.

Elevii de la sate nu au profesori pentru a continua cursurile clasei a IX-a.

Profesorii de la scolile generale au cursuri universitare inferioare celor de la licee.

Toate aceste argumente sint lipsite de adevar, pentru a deturna realitatea, care este urmatoarea:

Lipsa de cunoastere a realitatii din scolile generale (doamna ministru are si o privire dubioasa, sustinind ca in invatamint trebuie sa se miste tot timpul cite ceva, iar la domnul Busoi nu trebuie sa avem pretentii pentru ca la limba „Lupte“ este mare specialist).

In invatamintul general nu mai exista profesori cu pregatire de trei ani.

Problema este a profesorilor de la licee, unii din ei, care nu au catedre complete, dar care le pot completa la scoli generale, caci nu sint batuti in cuie in licee, mai ales ca si alte grupuri sociale sufera mai mult si sint nevoite sa plece de la familiile lor pentru a munci chiar in alte orase.

Cum este posibil ca elevii sa mearga la licee in clasa a IX-a, iar in locul lor sa vina pentru un an alti copii la scolile de unde ei au plecat?

Profesorii de la scolile generale au pregatirea necesara sa poata continua cursurile la clasele a IX-a cu elevii pe care i-au educat si invatat opt ani.

2% dintre elevi sint, dupa spusele ministrului educatiei, nevoiti sa munceasca, dar doamna ministru sa ne spuna unde vor gasi locuri de munca, tinind cont ca sute de mii de someri nu gasesc locuri de munca si se gasesc imediat pentru niste copii de 16 ani. Mai bine ar mari numarul de locuri la scolile profesionale pentru a cuprinde si pe cei 2%.

Aceasta bulversare a elevilor de catre ministrul invatamintului este daunatoare si ne indreptateste sa solicitam fie aminarea aplicarii generalizarii invatamintului de noua ani, fie continuarea cursurilor clasei a IX-a la scolile unde au invatat opt ani.

Un grup de parinti

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS