13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate533 de persoane cu putere de decizie -acuzate de coruptie

533 de persoane cu putere de decizie -acuzate de coruptie

Politistii au inaintat procurorilor, in luna ianuarie, peste trei sute de dosare in care 533 de persoane sint acuzate de fapte de coruptie, mai ales de luare de mita, a declarat ieri intr-o conferinta de presa, generalul de divizie Florin Sandu, inspectorul general al politiei. „Actele de coruptie, indeosebi luarea de mita, sint comise de cele mai multe ori de functionari cu putere de decizie ori de alte persoane din conducerea unor institutii ale administratiei de stat sau a unor societati comerciale si care, prin natura atributiilor de serviciu, sint obligate sa respecte legea“, a spus generalul Sandu.

El a adaugat ca majoritatea dosarelor penale privind acte de coruptie solutionate s-au inregistrat in domeniul transporturilor si al lucrarilor publice (23 de infractiuni si 68 de persoane cercetate), al administratiei publice locale si centrale (19 infractiuni si 21 de persoane cercetate), in cel al muncii si protectiei sociale (19 infractiuni si 16 persoane cercetate), precum si in cel al sanatatii si inspectiei sanitare (18 infractiuni si 22 de persoane cercetate).

Aproximativ o suta dintre persoanele depistate si cercetate de politisti detineau functii de decizie (21 fiind functionari publici), iar 34 se aflau in conducerea unor societati comerciale, regii autonome si companii nationale. De asemenea, se mentin la un nivel ridicat infractiunile de luare de mita comise de medici, care – incalcind normele legale referitoare la asistenta medicala – comit fapte de coruptie, conditionind serviciile prestate de primirea unor sume de bani. Este si cazul sefului sectiei ORL din cadrul Spitalului Oncologic Cluj Napoca. Acesta a pretins si primit 2.000 de marci germane si bunuri in valoare totala de un milion de lei de la avocatii unui detinut din Penitenciarul Gherla, pentru a-l interna si a-i stabili un diagnostic fals, in baza caruia acestuia sa-i fie intrerupta executarea pedepsei. In aceeasi perioada, politistii au depistat o serie de functionari care au primit diferite sume de bani (in lei sau valuta) de la diverse persoane care i-au determinat sa nu-si indeplineasca datoriile de serviciu ori sa comita infractiuni.

Generalul Sandu a adaugat ca persista actele de coruptie comise de persoane din personalul de paza al unor societati comerciale cu capital de stat ori privat care, in schimbul unor sume de bani, faciliteaza furturi de bunuri din unitatile economice respective. In acelasi timp, a crescut si numarul infractiunilor de trafic de influenta, comise de persoane din diferite categorii sociale. Acestea pretind si primesc diferite sume de bani in schimbul promisiunii ca vor interveni pe linga functionari publici, pentru a-i determina sa incheie acte care, de fapt, intra in atributiunile lor de serviciu. Seful politiei a mai spus ca, de la inceputul acestui an, au fost descoperite peste 7.700 de infractiuni economico-financiare, fiind inceputa urmarirea penala impotriva a aproape 4.500 de persoane.

Prejudiciul cauzat prin acest fel de infractiuni a fost de peste 470 de milioane de lei, din care politistii au reusit sa recupereze aproape 192 de milioane de lei. In aceeasi perioada, politistii au confiscat aproape 20.500 de dolari, 250 de euro, 9,3 kilograme de aur, trei kilograme si jumatate de argint si peste zece milioane de lei proveniti din afaceri ilegale. De asemenea, in luna ianuarie, ofiterii Directiei de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog au descoperit 145 de infractiuni, pentru savirsirea carora au fost cercetate 180 de persoane, 35 fiind retinute sau arestate. In aceeasi perioada, au fost descoperite 52 de infractiuni de trafic si consum de droguri, fiind confiscate peste 72 de kilograme de stupefiante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS