21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePovestea dispensarului cu trei doctori, dar fara nici unul

Povestea dispensarului cu trei doctori, dar fara nici unul

Pina in urma cu trei ani, cind ii durea ceva, oamenii din comuna doljeana Botosesti-Paia urcau pe ulita ingusta costisa care ducea la dispensar. Cladire frumoasa, dar paraginita, strajuita de brazi falnici, dispensarul era locul unde mai ales batrinii mergeau sa isi spuna durerile si pasurile si sa caute un cuvint de alinare, o pastila, o reteta si promisiunile ca se vor face bine. Mare necaz s-a abatut asupra localnicilor de cind medicii au inceput sa se schimbe din ce in ce mai des si sa ii consulte din ce in ce mai rar. Povestea e asa de lunga si de incilcita, incit batrinii care mai trec din cind in cind cu retetele vechi in miinile tremurinde, doar, doar o fi venit „doftorul“ cel nou pe care il asteapta cu totii, nu inteleg nimic. Atita doar ca oasele care ii dor, tusea care ii chinuieste si toate celelalte betesuguri le fac in continuare viata amara, fara sa tina cont de explicatiile primariei ca doctorita cea veche nu mai are contract, dar totusi nu vrea sa plece, pentru ca medicul cel nou trebuie sa soseasca in curind, dar nu are unde sa stea si alte asemenea justificari ale situatiei create.

Povestea dispensarului cu trei medici, dar totusi fara nici unul, ne-a spus-o viceprimarul din Botosesti, Constantin Fugaru. Batrinii adunati ciopor in jurul lui, cu retetele in miini, pindind venirea noii doctorite sau macar o veste buna, i-au intarit si i-au completat spusele. „Mai intii a fost doctorita Dogaru. E pacat pentru femeia asta ca a depus juramintul lui Hipocrat, ca a facut numai si numai rau. A venit in urma cu trei ani. Nu zic ca era un medic prost, dar este o femeie fara suflet si caracter. Venea de doua ori pe saptamina sau chiar mai rar si ii lua la zor pe oameni… A plecat si i-a lasat incurcati. Nu vrea sa vina sa isi ia lucrurile din cladire si a inchis cu cheia dispensarul, de nu putem sa intram nici noi, nici medicul care o veni dupa ea. Dupa ce i s-a terminat contractul, Casa de Asigurari de Sanatate nu a vrut sub nici o forma sa i-l innoiasca. De un an si ceva nu mai are contract, dar isi permite sa vina in Botosesti cind vrea si sa dea consultatii“.

Doctorita – profesoara de franceza voia sa se faca si primar

Statutul de medic nu a multumit-o pe doctorita Dogaru, care, in paralel, era… profesoara de franceza la scoala din sat. Dar ambitiile femeii nu s-au oprit aici, aceasta candidind la functia de primar. „A candidat si la functia de primar din partea PD. A avut 70 de voturi. Era si profesoara de franceza… Se credea un fel de mic Napoleon. O fi avut impresia ca aici e Caracalul, unde

s-a rasturnat carul cu prosti!“, a spus indignat viceprimarul.

Constantin Moraru, unul dintre satenii adunati la dispensar, nu stie daca doctorita Dogaru o fi fost sau nu un mic Napoleon. El a spus ca in urma cu o luna i-a dat 100.000 de lei ca sa ii ia medicamente de la oras, dar nu i le-a adus nici pina acum: „Aveam nevoie de medicamente, da’ nu ma duc la oras, ca sint batrin. N-am mai fost la Craiova de sase ani. Mi-a zis sa ii dau banii, ca miercuri e inapoi cu medicamentele. A trecut o luna si n-a mai venit. Nu mi-e de bani, taica, poate sa ii pastreze, dar macar sa imi dea reteta inapoi sa pot sa imi iau doctoriile!“. Si Ioana Coanda, in virsta de 70 de ani, urca aproape in fiecare zi la dispensar sa vada daca a venit medicul sa ii semneze ancheta sociala a fetei ei handicapate.

Pierdut in… „zona crepusculara“

Dupa ce doctorita Dogaru a plecat… dar totodata a ramas, noul doctor a fost Tabazac Hamdi care, din cauza ca erau cheile dispensarului la vechiul medic, locuia la… femeia de serviciu. Dar satenii din Botosesti nu au avut prea mare noroc nici cu noul doctor, care, dupa cum spun oamenii, avea ca „numar norocos“… suma de 50.000 de lei. „Pentru o injectie cerea 50.000 de lei; la fel cerea si pentru o semnatura pe o ancheta sociala“, a spus Constantin Fugaru. „S-au inscris la el aproximativ 800 de persoane, pline de speranta, dupa care a trecut si el in zona crepusculara, ca si doctorita Dogaru“, a spus viceprimarul. In prezent, satenii il asteapta cu speranta pe noul doctor si spera ca acesta va ramine mai mult decit ceilalti doi. „Am discutat deja cu doamna doctor Veliscu. Nu stiu cind o sa vina, dar speram cit mai curind. Oamenii astia sint batrini, au nevoie de un medic generalist… Nu stiu ce o sa facem cu cheile. O sa spargem usa dispensarului, dar numai sa rezolvam o data treaba asta…“, a spus viceprimarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS