16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSolutii de imbunatatire a relatiilor dintre Parchet si Politie

Solutii de imbunatatire a relatiilor dintre Parchet si Politie

Ministerul Public va prezenta guvernului, in perioada urmatoare, o serie de propuneri in vederea elaborarii unor proiecte legislative care sa permita o mai buna reglementare a relatiilor dintre Politie, Parchet si instantele judecatoresti, a declarat ieri primul ministru Adrian Nastase. Premierul a aratat ca actiunile justitiei se desfasoara pe baza unor proceduri complicate si a subliniat necesitatea simplificarii actualului sistem legislativ si a identificarii unor variante mai eficiente de desfasurare a activitatii in domeniu. „Avem foarte multe legi, ceea ce face ca sistemul legislativ sa fie considerat stufos. Trebuie gasite variante mai eficiente de lucru, iar ideea infiintarii Parchetului National Anticoruptie poate fi o solutie in acest sens“, a spus Nastase.

Seful guvernului a solicitat Directei Generale a Vamilor, Garzii Financiare, Politiei si Parchetului sa organizeze saptaminal conferinte de presa pentru a prezenta opiniei publice stadiul rezolvarii anumitor dosare si pentru a explica procedurile de solutionare a cazurilor inregistrate. „Trebuie sa largim competentele Consiliului Superior al Magistraturii si sa vedem inca o data daca varianta propusa de fosta putere, care lega Parchetul si procurorul general de ministrul justitiei si de executiv trebuie mentinuta“, a mai spus Nastase.

Intrebat cum a apreciat activitatea Parchetului in cazul dosarului Armagedon II, Adrian Nastase a afirmat ca nu isi permite, ca prim-ministru, sa judece actiunile procurorilor, precizind doar ca acest raport a reprezentat un prilej de reflectie in ceea ce priveste fair-play-ul in politica, libertatea de expresie si responsabilitatea afirmatiilor prezentate in mod public.

Locul procurorilor intre autoritatile statului – in atentia Ministerului Public

Reprezentantii Ministerului Public au luat in discutie ieri, in cadrul sedintei de bilant, rolul si locul procurorilor intre autoritatile statului, a declarat procurorul general al Romaniei, Tanase Joita. „Pentru imbunatatirea cadrului legislativ, Ministerul Public – care nu are drept de initiativa legislativa – a formulat puncte de vedere precise in legatura cu organizarea si infiintarea Parchetului National Anticoruptie, modificarea Codului penal si a celui de procedura penala, a Legii 92/1992 de organizare judecatoreasca, in scopul stabilirii cu exactitate a locului si rolului procurorului in procesul penal“, a adaugat Tanase Joita. Totodata, reprezentantii Ministerului Public au facut propuneri pentru crearea Politiei Judiciare, organism care sa functioneze in cadrul Parchetelor, sub controlul direct al procurorului. In concordanta cu Recomandarea 19/2000 a Consiliului Europei, s-au facut propuneri pentru imbunatatirea cadrului legislativ, pentru asigurarea garantiilor de independenta si de stabilitate a magistratilor procurori si de inlaturare a oricaror ingerinte din partea altor puteri ale statului, precum si pentru eficientizarea mijloacelor de proba puse la dispozitia organelor judiciare, a mai spus procurorul general Joita.

Din totalul de 81.948 de inculpati trimisi in judecata in anul 2001, 52.225 au comis infractiuni care s-au soldat cu prejudicii in valoare totala de 4.033 de miliarde de lei. Premierul Adrian Nastase, care a participat la sedinta de bilant, a apreciat drept „pozitiva“ activitatea procurorilor pe anul trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS