10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateActivitatea lui Vintu a afectat siguranta nationala sub aspect economic

Activitatea lui Vintu a afectat siguranta nationala sub aspect economic

Activitatea lui Sorin Ovidiu Vintu a afectat componenta economica a sigurantei nationale, cel putin in ceea ce priveste credibilitatea si imaginea sistemului bancar din tara, a declarat ieri Ion Stan, presedintele Comisiei SRI.

Referitor la informatiile care acrediteaza ideea ca SOV recruteaza agenti sub acoperire, Ion Stan a aratat ca metodele de recrutare ale SRI, in cazul ofiterilor acoperiti, nu permit ca operatiunea de recrutare sa fie facuta de persoane identificate drept vectori la adresa sigurantei nationale. In plus, SRI nu are atributii in privinta activitatilor comerciale sub acoperire, a completat Stan. In cazul ofiterului Victor Macu, despre care au aparut informatii ca ar fi fost mutat temporar la Bucuresti, deoarece actiona impotriva afacerilor din Bacau ale lui SOV, Ion Stan a precizat ca Macu desfasura la Sectia judeteana Bacau a SRI activitati ce nu aveau nimic in comun cu sfera activitatilor lui SOV.

In perioada octombrie-noiembrie 2001, Victor Macu a participat, ca multi alti sefi de sectii, la un curs de perfectionare pe linie contrainformativa la unitatea centrala din Bucuresti, a precizat Stan.

Sorin Ovidiu Vintu a fost din nou audiat

Sorin Ovidiu Vintu a parasit ieri, in jurul orei 16.00, sediul Directiei Cercetari Penale din cadrul Inspectoratului General al Politiei, unde a fost audiat in legatura cu acuzatiile ce-i sint aduse privind constituirea Bancii de Investitii si Dezvoltare. Audierile au durat aproximativ o ora si jumatate.

La finalul lor, Vintu a declarat presei ca a fost vorba despre „o audiere de rutina“ in dosarul referitor la Banca de Investitii si Dezvoltare. Vintu s-a prezentat ieri dupa-amiaza, in jurul orei 14.30, la sediul Directiei Cercetari Penale pentru a fi audiat in legatura cu acuzatiile care ii sint aduse cu privire la constituirea Bancii de Investitii si Dezvoltare. Pe 28 ianuarie, IGP a dispus inceperea urmaririi penale impotriva lui Sorin Ovidiu Vintu si i-a interzis sa paraseasca tara pina la finalizarea achetei.

Potrivit politistilor, pentru a dobindi calitatea de actionar majoritar in momentul constituirii Bancii de Investitii si Dezvoltare, Sorin Ovidiu Vintu a declarat in fals ca sumele folosite drept aport la capitalul social sint venituri personale si nu credite, contrar prevederilor Legii 58/1998 privind activitatea bancara. Faptele mentionate reprezinta infractiuni de fals in declaratii si uz de fals, preciza IGP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS