Acasă Actualitate Un nou tip de tratament al unei forme de leucemie a intrat...

Un nou tip de tratament al unei forme de leucemie a intrat pe piata romaneasca

Cel mai nou tip de tratament al uneia din cele patru forme de leucemie, manifestata la 15-20 la suta dintre bolnavii adulti, precum si al unor forme de cancer, a fost lansat vineri in Romania, de catre compania farmaceutica Novartis Pharma Services Inc. Produsul a fost introdus oficial pe lista medicamentelor gratuite pentru pacientii romani, in deschiderea simpozionului „Noi perspective in tratamentul leucemiei, noi orizonturi in lupta impotriva cancerului“.

Aceasta forma, care este printre cele mai comune ale bolii, are o incidenta de unu-doua cazuri la suta de mii de locuitori pe an, este numita LMC si se produce printr-o anomalie generala in ADN-ul celulelor stern din maduva osoasa, celule din care se formeaza elemente sangvine. Mutatia determina aparitia unei proteine anormale care modifica productia normala de celule sangvine albe (leucocite) la nivelul maduvei osoase. Proliferarea leucocitelor duce la o crestere masiva a concentratiei acestora in singe. LMC evolueaza in trei faze distincte: faza cronica (obisnuit: dureaza cinci-sase ani), faza accelerata (obisnuit dureaza sase-noua luni) si criza blastica (tipic dureaza trei-sase luni), care se caracterizeaza printr-o crestere progresiva a numarului celulelor albe sangvine. O data cu trecerea la stadii mai avansate, afectiunea devine din ce in ce mai refractara la tratament si deci mai dificil de tratat. In mod curent, pina acum se practica transplantul de maduva osoasa alogena – utilizind celule stem sanatoase de la donori potriviti – ofera pacientilor speranta vindecarii. Totusi, multi pacienti nu pot face un astfel de transplant din cauza lipsei unui donator potrivit, din cauza virstei inaintate sau a altor factori medicali agravanti. O alta optiune ar fi transplantul de maduva osoasa autologa (proprie), dupa ce pacientul a fost supus unui tratament chemo – sau radioterapeutic intensiv.

Desi aceste terapii prelungesc supravietuirea, cei mai multi pacienti in final ajung sa recada, organismul lor producind din nou celulele leucemice maligne. Apoi, in tratamentul LMC se folosesc o serie de substante incluzind interferon alfa (IFN-a), hidroxiuree, sytarabina si busulfan. IFN-a (administrat injectabil) este standardul curent de tratament la majoritatea pacientilor care nu pot face transplant medular. Desi nu poate oferi speranta vindecarii, INF- a poate prelungi supravietuirea la unii pacienti. IFN-a , utilizat curent in prezent in faza cronica, poate normaliza numarul leucocitelor; numai la foarte putini pacienti poate reduce anomalia cromozomiala care caracterizeaza afectiunea, producind ceea ce se numeste raspuns citogenetic.

O data cu cresterea agresivitatii bolii, pacientii devin tot mai refractari la tratamentul cu IFN-a. Nu exista nici un tratament standard pentru pacientii aflati in faze avansate ale afectiunii. Glivec, tratamentul de ultima generatie al LMC, este un medicament cu administrare pe cale orala, care, in forma cronica, determina disparitia sau reducerea numarului de celule modificate genetic. Un raspuns bun a fost dat si in faze mai avansate ale bolii, cind orice alta abordare terapeutica nu da rezultat. Ca urmare a faptului ca Glivec determina rate de raspuns impresionante, fara precedent la pacientii cu LMC in oricare din fazele evolutive ale bolii, Food and Drug Administration (FDA – autoritatea care autorizeaza utilizarea medicamentelor in USA) a inregistrat medicamentul in regim de urgenta, fapt foarte rar intilnit in istoria acestei institutii.

Studiile au demonstrat eficienta Glivec si in tratamentul unor tumori solide ale tubului digestiv, tumori intestinale gastro-stromale pentru care nu exista alta posibilitate terapeutica asociata chirurgiei. Eficienta Glivec in alte cancere solide – cancer de prostata, cancer pulmonar – este subiectul unor studii clinice in derulare. Produsul a fost bine tolerat in studiile clinice, efectele secundare aparute – usoara stare de greata, varsaturi, diaree, mialgii, crampe musculare, edeme superficiale – fiind usor de tratat. Doar rareori pot aparea efecte adverse mai grave care sa necesite intreruperea tratamentului. Novartis – Oncologie este un departament care opereaza in cadrul companiei elvetiene Novartis Pharma AG si al companiei Novartis Pharmaceuticals Corporation din USA. Novartis este un lider mondial in domeniul ingrijirilor de sanatate. Principalele sale departamente sint: produse farmaceutice, produse pentru ingrijirea sanatatii, oftalmice si produse de uz veterinar.

In 2000, grupul a avut vinzari de 29,1 miliarde (17,2 miliarde USD) si a investit in cercetare si dezvoltare 4,0 miliarde (2,4 miliarde USD). Sediul central al companiei este situat in Basel, Elvetia. Novartis are 67.600 de angajati si opereaza in 140 de tari.

Exit mobile version