Acasă Actualitate Gheturile intre Sofia si Moscova se topesc, dar ceata… deocamdata ramine

Gheturile intre Sofia si Moscova se topesc, dar ceata… deocamdata ramine

Metafora pe care au folosit-o cel mai des membrii impresionantei delegatii de politicieni si oameni de afaceri condusa de vicepremierul Nikolai Vasilev, in urma cu doua saptamini, la Moscova, a fost ca incep sa se topeasca gheturile intre Bulgaria si Rusia. Din nenorocire, ceata densa de la Sofia a impiedicat o mare parte din delegatie sa se intoarca la timp. Si acesta parca a fost un semn de dezmeticire ca in contactele bilaterale nu este totul senin.

Vicepremierul Vasiliev si delegatia sa au pornit cu un cos plin de mari sperante nu fara temei. Livrarile de gaze, investitiile rusesti, achitarea datoriei de catre Rusia, balanta comerciala neechilibrata – teme de criza au fost discutate. Oamenii de afaceri si politicienii au inteles ca, daca nu sint unitari in dialogul cu Moscova, succesul va fi de scurta durata.

Startul anului curent a fost urmat de vizita de saptamina trecuta a ministrului de externe Solomon Pasi la Moscova. Aceasta este prima vizita oficiala in Rusia a diplomatului bulgar de la inceputul schimbarilor in cele doua tari.

Programul a pornit cu convorbiri oficiale intre ministrul Pasi si ministrul afacerilor externe al Rusiei, Igor Ivanov, in legatura cu situatia si perspectivele relatiilor bulgaro-ruse si probleme actuale internationale si regionale.

Cei doi ministri trebuia sa semneze o Conventie privind calatoriile cetatenilor celor doua tari. In aceasta au fost prevazute inlesniri speciale prin intermediul carora se vor crea conditii prielnice pentru dezvoltarea contactelor in domeniul afacerilor, pentru largirea schimbului turistic, pentru imbunatatirea simtitoare a conditiilor de acordare a vizelor pentru transportatorii internationali. Conventia insa n-a fost semnata din cauza partii ruse, care a cerut o aminare pina la sfirsitul acestei luni ca sa… puna de acord unele clauze cu diferite institutii.

Delegatia bulgara a avut intilniri cu primarul Moscovei, Iurii Lujkov, si a fost primita de Alexiei al II-lea – Patriarh al Moscovei si al intregii Rusii. Ministrul Pasi a depus coroane la Monumentul Soldatului Necunoscut si la Kiprian – de origine bulgara, Mitropolit al Moscovei si al intregii Rusii din 1390 si pina in 1405, canonizat ca sfint al Bisericii Ortodoxe rusesti in anul 1472.

De asemenea, se asteapta vizita din primavara a premierului Simeon Saxe-Coburg-Gota in capitala rusa.

Toate acestea reprezinta un semnal clar de dezghetare. Problema este ca nu cumva, din cauza unor asteptari exagerate, guvernantii sa alunece pe gheturile inca netopite si sa cada intr-o noua ceata mai densa de promisiuni si sperante goale. Semnalul dat prin aminarea ratificarii Conventiei si alte aparent nesemnificative manifestari de nemultumire din partea gazdelor arata ca in diplomatia rusa, adevaratele intentii nu se exprima intotdeauna intr-un text direct.

Exit mobile version