12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCaterinca in Anul Caragiale

Caterinca in Anul Caragiale

Zile pline. Optimismul national, indiferent de gradul de salarizare sau de indexari, se hraneste dintr-o harmalaie perpetua. Aproape ca nu-ti tragi sufletul de la una, ca apare alta. Anul Caragiale a inceput si sint semne ca are substanta s-o tina intr-o caterinca, asa cum o tin nuntile si botezurile la supusii lui Iulian, imparatul care nu-si plateste intretinerea fiindca e plecat la studii.

Starea de spirit a saracului e inviorata peste cota de avarie ba cu un armagedon, ba cu o mafie, iar conflictele de munca degenereaza in dispute de salon ca la OSPA (Oficiu pentru Studii Pedologice si Agrochimice), cum dezvaluie chiar ziarul in care apar aceste rinduri. Adica nu conteaza ca n-ai primit leafa de jumatate de an, „da’ de ce ma bagi, ma, in mama?“. 11 angajati nu se arata jigniti de obscenitatea buzunarelor goale pusca, ci de trivialitatea managerului, care le-a prins slabiciunea si-i hartuieste intelectual ca sa uite de chenzina.

Cam asa e si cu balamucul nonstop, de la Vintu la Cosa Nostra si de la feneisti la declaratiile de avere ale demnitarilor. Daca justitia si-ar pune in minte sa rezolve cite ceva, iar ziarele s-ar ocupa doar de extinderea NATO si de soarta limbii romane la Chisinau, amaritul n-ar face altceva decit sa priveasca timp la facturile ce-i coloreaza existenta, de la rosu la galben (vezi rosu, dar te ingalbenesti cind intelegi), trecindu-i prin cap sa se arunce din inaltul macaralelor, ca eternul Isaia.

Pe acest fond de glume cu mafie si urmariri penale, s-a nascut capsuniada. Pina mai ieri, romanul se dadea frate cu codrul, azi e var bun cu capsunele din patria lui Cervantes. Daca spaniolii si-ar pune la bataie morile de vint, tot ai nostri ar fi primii la suflat in elice, contra a cinci sute de euro, din care scazi drumul si cazarea. Noi venim cu… vintu’ si tot noi ne batem cu morile. Va imaginati daca spaniolii ar vrea sa-si revigoreze si povestea cu castelele? Cine s-ar repezi sa le faca respiratie gura la gura? Pai, in primul rind, proprietarii de vile si cabane din politie, care ar da drumul la Actiunea „Din nou acasa“. In al doilea rind, proprietarii de lebede si turnulete, care, potrivit pildei imparatului, se spala la baia centrala, ca sa-si pastreze baile lor curate. Si, in sfirsit, ANL-ul, dupa ce termina disputa cu Basescu.

Ca sa incheiem cu un gind bun, exprimat gingas de managerul de la OSPA, daca esti fraier si-nghiti orice (mafie, armagedoane, urmariri prin Delta si dezvaluiri de ultima ora vechi de treizeci de ani), atunci, si aici vine meritul managerului, esti bleg ca „un testicul intr-o caldare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS