16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSAPARD, declaratii contradictorii

SAPARD, declaratii contradictorii

La Bruxelles a fost semnat miercuri seara acordul anual pentru 2002 de finantare SAPARD, la dispozitia Romaniei fiind acum inca 156 de milioane de euro, adaugate in cont celor de anul trecut (153 de milioane de euro). In cont inseamna „in conturile bancare de la Bruxelles“, caci de acesti bani nu vom beneficia pina cind nu vom reusi performanta de a crea o Agentie Nationala SAPARD, care sa fie ulterior acreditata de oficialii europeni. Acestia s-au tinut de cuvint si au facut in asa fel incit sa ne creeze o posibilitate suplimentara de a nu pierde banii alocati pentru anul 2001, deplasind termenul limita cu un an, adica pina la finele anului 2003. Dar care sint perspectivele de rezolvare a acestei situatii care treneaza de mai multi ani?

Comisarul european Franz Fischler ne declara in exclusivitate ca „mai sint o serie de probleme la care guvernul roman trebuie sa raspunda si de-abia atunci cind vom avea aceste raspunsuri si cind vom dispune si de rezultatele analizei privind Autoritatea Nationala Romana SAPARD, atunci vom lua si deciziile care se impun. Asta inseamna ca mingea este in terenul autoritatilor romane“.

Reprezentanta tarii noastre a fost doamna ministru Hildegard Puwak care a anuntat ca in luna februarie este asteptata la Bucuresti o delegatie de evaluare din partea Comisiei Europene pentru analizarea documentatiei SAPARD, afirmind in acelasi timp ca „autoritatile romane au transmis la Bruxelles tot ceea ce cadea in sarcina lor in ceea ce priveste informatiile pentru acreditare, Comisia Europeana stabilind momentul acreditarii in functie de capacitatea de analiza a informatiilor si de calitatea documentelor pe care aceasta le are la dispozitie“. Tot Domnia sa a mai spus ca, in ceea ce priveste programul romanesc SAPARD, aprecierile de la Bruxelles ar fi fost „evidente“, „recunoscindu-se progresele semnificative in ceea ce priveste aceasta constructie institutionala“.

Dar doamna ministru Puwak a tinut sa mai precizeze ca „una este problema programului si agentiei SAPARD si a acreditarii acestei agentii, alta este procesul negocierilor, incluzind capitolul 7, capitolul agricultura“. Asa sa stea lucrurile? Nu, raspundea citeva minute mai devreme comisarul european Franz Fischler care sublinia faptul ca dosarul de negocieri pe agricultura cu Bulgaria va fi deschis acum, sub presedintia spaniola, principalul argument de succes fiind ca Agentia Nationala SAPARD din aceasta tara a fost deschisa demult si este pe deplin functionala. In ceea ce priveste perspectivele deschiderii de catre Romania a capitolului in cauza, Domnia sa a spus: „In cazul Romaniei mai avem nevoie de informatii inainte de a putea deschide acest capitol, asa ca, in acest moment, nu exista nici un calendar precis“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS