11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoru terorizeaza o strada intreaga

Doru terorizeaza o strada intreaga

• Tatal sau a plecat la azilul de batrini ca sa scape de agresiunile acestuia • Vecinilor le este frica sa-l intilneasca pe nebun pe strada • Pe multi ii obliga sa cotizeze zilnic cu zece mii de lei • La altii da buzna in casa si cere mincare • Pe fete le acosteaza si le adreseaza expresii vulgare • Lumea disperata acuza autoritatile statului ca nu iau nici o masura impotriva psihopatului

Se spune ca boala psihica este singura afectiune care prelungeste viata pacientului si le scurteaza pe ale celor din jurul acestuia. Nimeni nu-si doreste sa verifice veridicitatea acestui fapt pe pielea sa, dar, din pacate, exista foarte multi oameni printre noi care sint obligati sa suporte accesele de nebunie ale cite unui astfel de individ. Exista si nebuni „simpatici“, care nu fac rau la nimeni, ci dimpotriva, iti stirnesc un zimbet si un sentiment de compasiune. Exista si din cei care prin acte de violenta in momente de criza fac imposibila viata familiilor lor. Acestea sint cazuri izolate, care nu deranjeaza societatea. Lucrurile insa se schimba radical atunci cind atit familia, cit si intreaga comunitate sint zilnic tracasate de comportamentul nebunului.

De „multa“ carte a luat-o razna

Un astfel de individ, caruia se pare ca nimeni nu are ce-i face, terorizeaza o strada intreaga din Craiova, aducindu-i si pe vecinii sai in pragul disperarii. Se numeste Doru Cosereanu, are 45 de ani si locuieste pe strada Marasti la numarul 20. Dupa absolvirea liceului a incercat de mai multe ori sa intre la Facultatea de Filosofie din Iasi, dar fara succes. Unii vecini spun ca de acolo i s-a tras. Altii mai in virsta afirma ca avea probleme psihice inca din copilarie. Cert este ca in prezent toti vecinii sai sint ingroziti de comportamentul lui Doru. Tatal sau, Dionisie Cosereanu, are 76 de ani. Batrinul este batut si maltratat aproape zilnic. „Nimeni nu are ce sa-i faca. Sint disperat! Nu ma mai pot intelege cu fiul meu. Ma bate mereu, ma stringe de git, imi vorbeste foarte urit. Toate astea mai ales dupa ce s-a prapadit maica-sa“. Din cauza tratamentului la care este supus, Dionisie Cosereanu a fost nevoit sa se mute la azilul de batrini. „Locuiesc in casa asta din 1930, dar acum a trebuit sa ma mut la azil“.

Cine bate iar la portita mea? – Doru…

Nu numai tatal lui Doru sufera din cauza bolii acestuia, dar si intreaga strada. Oamenii se tem sa-l intilneasca. De fiecare data ii acosteaza si le cere bani, tigari sau mincare, desi are pensie pe caz de boala de 2,6 milioane de lei, dupa cum spune toata lumea. E.S. a declarat: „Tot timpul se ia de nepoata mea, Natalia, care are 18 ani, adresindu-i expresii obscene. Ginerele meu ii da mereu si bani, si tigari. Zilele trecute s-a intimplat sa nu aiba bani la el. Pentru asta, Doru l-a lovit in cap si l-a injurat“. O alta vecina, E.M., de 72 de ani, care-l cunoaste de mic, a adaugat: „La noi vine in general sa ceara mincare. I-am dat de nenumarate ori, cu toate ca are pensie de 2,6 milioane de lei pe luna. Acum doua – trei saptamini a intrat peste noi in casa. Nu era prima oara cind face asta. Eu nu aveam nimic pregatit de mincare in acel moment. Nepotul meu Virgil, de 17 ani, isi facea dus. Cind l-am auzit, m-am inchis intr-o camera. Doru s-a dus direct in baie peste baiat. Enervat, Virgil l-a luat de piept si l-a scos afara din curte. Fiind luat pe neasteptate, nepotul meu a trebuit sa iasa pina la poarta dezbracat, cum iesise de sub dus. Nu stiu ce sa ne mai facem cu el. Sintem terorizati!“. Zilnic umbla pe strada si cere cu insistenta si cu amenintari bani de la toti locatarii, unora cerindu-le sa cotizeze zilnic cu zece mii de lei. Dupa asta se duce sa consume alcool, iar apoi vine acasa si face scandal. Opreste persoane straine pe strada, le adreseaza expresii vulgare, indiferent ca sint fetite sau baieti care trec spre scoala.

„Las-o focului de casa, ca-i vina mea…“

Acestea nu sint insa toate „aventurile“ lui Doru. Dupa cum sustin locuitorii strazii Marasti, el are manifestari necontrolate, chiar periculoase. Un batrin care locuieste tot acolo, V.L., a confirmat spusele tatalui lui Doru: „Pe tatal sau, om in virsta si bolnav, l-a agresat de multe ori, provocindu-i si urme pe fata ca urmare a loviturilor. De asta, batrinul a trebuit sa-si paraseasca locuinta si sa se mute la azil. Dar cele mai multe necazuri le-a avut vecina sa“. Aceasta ne-a marturisit un fapt cutremurator: „Seara tirziu, pe 4 ianuarie, ne-am trezit in flacari. Incendiul a izbucnit chiar in camera in care dormea Doru. Eram ingrozita pentru ca flacarile puteau sa cuprinda si casa noastra, distrugindu-ne toata munca de o viata. In 1967 am fost obligati sa ne ridicam imobilul lipit de cel al familiei Cosereanu. Pompierii se luptau cu incendiul, care luase proportii, iar Doru se plimba de colo, colo cu tigara in gura si spunea sa lasam focul sa arda tot, ca este vina lui. Nici pompierii, nici politia n-au luat nici o masura impotriva lui. Oricind poate sa dea foc iar la case, pentru ca fumeaza continuu si arunca tigarile aprinse pe unde apuca“.

Nu nebunu’ e de vina, ci cine-l lasa liber

Vecinii mai spun ca Doru are o matusa – sora mamei sale – care are calitatea de insotitoare. Aceasta primeste 600 de mii de lei lunar, dar toti spun ca nu o vad venind la nepotul sau nici cu o farfurie de mincare sau cu un pachet de tigari. Dupa ce a lucrat o perioada, Doru Cosereanu a fost pensionat pe caz de invaliditate, stabilindu-i-se o boala psihica de gradul I. Pe masura ce a trecut timpul, boala lui Doru s-a agravat, fapt ce a necesitat internarea sa in mai multe rinduri la Poiana Mare. Din cauza acestei situatii, sotia sa a divortat, iar fetita, care este in clasa a IV-a, a fost data in ingrijirea mamei sale. Chiar tatal lui Doru si-a ajutat nora sa divorteze. Vecinii nu sint insa atit de suparati pe Doru, considerind ca are un comportament… normal pentru un nebun, cit sint pe autoritatile care nu iau nici o masura. Ei pe acestea le considera responsabile pentru pasivitatea fata de tot ce face nebunul si mai ales ca oricind el isi poate omori tatal. Am incercat sa discutam si cu Doru, dar, in afara de injuraturi si amenintari, n-am auzit nimic. „Pentru toate astea, pentru cum a ajuns casa mea… pentru tot ce

s-a intimplat… numai Udristoiu e vinovat…“, a spus batrinul cu lacrimi in ochi in timp ce ne arata urmele incendiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS