17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGunoaie menajere cu autor necunoscut

Gunoaie menajere cu autor necunoscut

Dupa ce strazile Craiovei au iesit de sub „camuflajul“ de nea, in peisajul cotidian au reaparut gramezile de gunoaie. Asezate strategic la colt de strada sau pe trotuare, deseurile menajere par ca asteapta in permanenta o masina a salubritatii ca sa le ridice. Si chiar daca ziua se face curatenie in oras, peste noapte gunoaiele reapar pentru a nu vatama cumva prin lipsa imaginea cu care s-au obisnuit locuitorii orasului. Cetatenii spun ca urbea este murdara din cauza autoritatilor, care nu iau masuri pentru a mentine curatenia. La rindul lor, edilii afirma ca mizeria de pe strazi este „proprietatea“ localnicilor care n-au invatat ca gunoiul se depoziteaza in locuri special amenajate si ca asta este o chestiune de bun-simt. Chiar daca opiniile alesilor si ale alegatorilor sint diferite, un lucru este clar: orasul este murdar.

Pentru a scapa de deseurile din gospodarie, orice craiovean trebuie sa plateasca o suma stabilita printr-un contract incheiat cu una dintre cele doua firme de salubritate din oras. Numai ca, unii localnici nu fac gunoi sau cel putin asa afirma atunci cind vreun salariat de la salubritate ii bate la usa. Sorin Ciobanu, seful Serviciului Public de Salubritate Craiova, spune ca aproximativ 30% din populatie refuza sa plateasca ridicarea gunoiului. Probabil este mai comod sa-ti versi deseurile la colt de strada decit sa bagi mina in buzunar. Desi in apropierea zonelor fixe de depozitare a fost montata o placuta de avertisment, conform careia cine este prins cu gunoiul in flagrant e bun de plata, amenzile cu multe zerouri nu sperie pe nimeni, mai ales ca este greu sa prinzi… flagrantul.

Taxa de habitat sau lupta impotriva deseurilor

Pentru ca serviciul de salubritate sa devina rentabil, autoritatile locale intentioneaza sa introduca o taxa de habitat. Fiecare cetatean va cotiza la intretinerea curateniei orasului, societatile de salubritate fiind nevoite sa ridice astfel toate gunoaiele din oras. Mihai Dragu, viceprimar, spune ca taxa de habitat a fost aplicata cu succes la Constanta: „Deocamdata este un proiect pe care l-am luat in consideratie. Aplicarea taxei de habitat i-ar obliga pe toti craiovenii sa plateasca pentru salubrizare“.

In conditiile in care craiovenii nu platesc pentru ridicarea gunoiului, pina la darea in folosinta a gropii ecologice de la Breasta exista posibilitatea ca rau-platnicii sa primeasca, pe linga amenda, si propriul gunoi, dupa ce acesta le-a fost ridicat din fata portii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS