Acasă Actualitate Cardiacii din Gorj nu au medicamente

Cardiacii din Gorj nu au medicamente

La farmaciile din judetul Gorj nu se mai gaseste nitroglicerina de citeva luni si nu se intrevede vreo ameliorare a situatiei, cu atit mai mult cu cit la noi in tara nu se mai fabrica respectivul medicament de peste doi ani. Cei care vor avea de suferit vor fi bolnavii de inima, care sint obligati sa foloseasca inlocuitori. Nitroglicerina este foarte importanta in tratamentul celor cu afectiuni cardio-vasculare. Motivul principal al situatiei existente il reprezinta pretul scazut al nitroglicerinei, respectiv 5.000 de lei. Pentru a-i compensa lipsa s-a recurs la importul unor inlocuitori care costa peste 100.000 de lei flaconul. Retetele compensate se raporteaza la costul nitroglicerinei, care este foarte scazut. Totodata, se recurge la unguente care au un pret extrem de ridicat. Lipsa medicamentelor pentru cardiaci s-a resimtit si la farmacia Spitalului Judetean din Tirgu Jiu. In prezent, aici nu se mai inregistreaza astfel pe probleme. Surse din cadrul unitatii spitalicesti au precizat ca stocurile existente acopera nevoile de nitroglicerina ale cardiacilor. Practic, aceasta este indispensabila in afectiunile de acest gen. Singura solutie a reglementarii situatiei la nivelul judetului Gorj o reprezinta prepararea produsului in laboratoarele celor sapte unitati de sanatate. Pentru a se putea trata, bolnavii cumpara doar citeva flacoane de medicamente.

Zilnic, sase bolnavi trec pe la cardiologie

Directoarea Serviciului de Ambulanta Gorj, Ana Duma, a afirmat ca sase persoane solicita zilnic interventia autosanitarelor. Acestia sufera de diverse afectiuni ale aparatului cardio-vascular. In intervalul urmator, numarul cazu-rilor de acest gen poate creste. Principalul factor care contribuie la astfel de probleme este reprezentat de oscilatiile conditiilor atmosferice. Cei mai expusi sint virstnicii „Este un moment favorabil bolilor de inima. Cele mai multe solicitari le primim din mediul rural. Cauzele sint multiple. Predomina cele referitoare la modul de viata al suferinzilor“, a mai mentionat Ana Duma.

Florin Suciu, de 50 de ani, din localitatea gorjeana Catunele, a spus: „Traiesc dintr-o pensie de 1.700.000 de lei. Am probleme cu tensiunea de mai multi ani. Trebuie sa-mi cumpar medicamentele ca n-am ce sa fac. Oricum, sint foarte scumpe. Dau citeva sute de mii de lei pe luna. Nu am de ales.“

In Gorj, criza medicamentelor va continua

Lipsa nitroglicerinei din farmacii va mai continua probabil citeva saptamini. Medicul Grigore Lupescu, seful Sectiei de cardiologie din cadrul Spitalului Judetean Tirgu Jiu, spune ca situatia este extrem de delicata: „Nivelul retetelor compensate este scazut. Oamenii cumpara alte derivate in functie de banii pe care ii au.“ Pe de alta parte, sefa Colegiului Farmacistilor Gorj, Maria Firiza, a precizat ca singura posibilitate pentru iesirea din aceasta situatie o reprezinta reluarea fabricarii medicamentului. „Nu stiu cind se va schimba ceva in acest sens. Totusi, sper sa se reglementeze cit mai repede aceasta stare de lucruri. Cel mai mult se cumpara un unguent care este extrem de necesar celor cu afectiuni cardiace. Cu toate acestea, numarul solicitarilor din partea cardiacilor nu a scazut in ultimele luni, la nivelul judetului. Lucrurile stau astfel si pentru ca oamenii nu pot renunta la tratament. Ei au nevoie de medicamente, cu toate ca sint foarte scumpe. Unii dintre acestia cheltuiesc citeva sute de mii de lei, pentru procurarea medicamentelor care au in componenta nitroglicerina.

Exit mobile version