20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoul presedinte bulgar a preluat functia cu onoruri militare

Noul presedinte bulgar a preluat functia cu onoruri militare

Noul presedinte Gheorghi Pirvanov a preluat ieri functia cu onoruri militare, in fata Monumentului Soldatului Necunoscut din Sofia.

Putin inainte de ora 11.00, in piata „Sf. Al. Nevski“ a sosit Gheorghi Pirvanov cu sotia sa, Zorka. Acesta a fost intimpinat de comandantul garzii nationale si de ofiteri superiori. Dupa el a venit si Petar Stoianov.

Fostul presedinte a primit pentru ultima data onorul si si-a luat ramas bun de la armata, careia i-a fost comandant suprem in ultimii cinci ani.

Dupa aceasta, cei doi presedinti au tinut scurte discursuri in fata militarilor si civililor. Gheorghi Pirvanov a declarat ca va continua orientarea euroatlantica a predecesorului sau si va face tot ceea ce depinde de el pentru a le fi deschise cetatenilor bulgari portile spre un viitor mai bun.

Noului presedinte i-a fost mai usor sa vorbeasca despre reforme, pentru ca ele nu sint legate de supravietuirea populatiei, ci de atenuarea pretului lor social. La 22 ianuarie 1997, Bulgaria era epuizata, iar Petar Stoianov a preluat conducerea statului in toiul celei mai adinci crize economice si politice.

La inceputul erei „Pirvanov“, Bulgaria este considerata o reusita de lumea financiara – inflatia in 2001 a fost de 4,8%, salariul mediu este de 100 de dolari si se prevede o crestere economica.

Pentru a simboliza continuitatea, Stoianov si Pirvanov au depus coroane la focul vesnic.

Ei s-au intilnit mai tirziu intre patru ochi, in cabinetul prezidential de pe strada Dondukov 2.

Dupa-amiaza, Gheorghi Pirvanov a avut prima sa intilnire oficiala ca sef de stat. El a discutat cu presedintele grec Kostas Simitis, care este oaspete oficial al premierului Bulgariei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS