17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO batrina este maltratata de fiul ei

O batrina este maltratata de fiul ei

Maria Vancea, de 75 de ani, din satul Criva de Sus, orasul Piatra Olt, judetul Olt, este batuta de peste zece ani de fiul sau, Gheorghe Vancea, de 46 de ani. In ultimii trei ani insa, pumnii si picioarele primite au desfigurat-o. Batrinei ii este frica si sa mai stea de vorba cu vecinele. Liliana Micu si Vergica Giurca, doua dintre acestea, spun ca tot satul stie de necazul batrinei: „De fiecare data cind o bate se aud in tot cartierul tipetele de durere ale ei si urletele furioase ale lui.“ Batrina nu a mai auzit o vorba buna de la fiul sau de mult timp. In fiecare zi o injura. Ii mai trage si cite una de fiecare data cind se imbata. Dar cum circiuma este la vreo zece case distanta de locuinta, asta se intimpla aproape zilnic. Daca ramine fara bani, bea si pe datorie.

Maria Vancea nu-si mai aminteste de cind locuieste impreuna cu fiul ei. Stie doar ca in 1981 i-a murit sotul, iar fratii acestuia au fortat-o sa plece din casa. Trei ani mai tirziu si-a ridicat o casa din propria munca. A lucrat vreo 20 de ani ca fierar-betonist, iar acum are o pensie de un milion de lei, o casa si un mic teren. Batrina spune ca fiul ei a fost casatorit in comuna Dranovat, unde i-au ramas doi copii dupa divort. Apoi s-a mutat la ea, prin anii ’85-’88. Nu dupa mult timp, acesta a inceput sa bea, iar de atunci au inceput si scandalurile in familia Vancea. Gheorghe a adus acasa si o femeie, cu care traieste si acum in concubinaj. „E schioapa si beau impreuna. Vorbeste urit, o jigneste si nu face nimic toata ziua“, spun vecinii.

Gheorghe lucreaza la sistemul de irigatii din Piatra Olt, dar toti banii pe care-i cistiga se duc pe bautura. Batrina este cea care face treaba prin casa, cumpara lemne si mincare: „Am cumparat acum lemne de 750.000 de lei si am mai dat 150.000 la transport“, spune cu lacrimi in ochi Maria Vancea. Liliana Micu, vecina sa, a spus: „A cumparat acum lemne, dar s-a imprumutat de prin sat. Asa face de fiecare data. Merge cu pensia din datorie in datorie. Abia apuca sa le dea. De mincare nu i-a mai ramas nimic acum.“

Trei amenzi pentru zeci de pumni si picioare

Ultima bataie care i-a fost administrata batrinei a fost de Craciun. Gheorghe Vancea s-a imbatat ca de obicei si a casunat pe batrina: „Zicea ca am vindut eu din beci un borcan cu ardei iuti. De unde, ca era acolo. A inceput apoi sa-mi dea pumni si picioare.“ Barbatul a batut-o de aceasta data atit de rau incit batrinei i s-a spart capul si a avut fata plina de vinatai si singe, incit nu a putut iesi o perioada din casa. Cind a iesit pe ulita si vecina sa Liliana Micu a intrebat-o ce a patit, ea i-a spus ca a cazut pe scari in beci, dar apoi a recunoscut ca iar a batut-o Gheorghe.

Fiul bataus s-a ales doar cu o amenda si o zi de stat pe la politie. Ca si pina acum, Maria Vancea nu a avut bani sa-si scoata un certificat medico-legal. De fapt, ea nu a fost niciodata internata in spital pentru a primi ingrijirile medicale necesare. Se pare ca nici nu a avut curajul sa incerce sa faca acest lucru, fiindu-i prea frica de Gheorghe. Desi spune ca are o viata amara, Maria Vancea nu ar vrea sa-si paraseasca locuinta pentru a se interna intr-un camin de batrini: „Aici e casa mea, am muncit toata viata pentru ea. Cum sa-i las eu lui totul? Sa plece el, sa nu-l mai vad in fata ochilor…“.

Pina in prezent, politia nu a avut o atitudine transanta fata de bataus. Seful Politiei Piatra Olt, lt.col. Gheorghe Dinu, a spus ca impotriva lui Gheorghe Vancea „s-au luat masuri politienesti. In anul 2001 a primit doua amenzi a cite 500.000 de lei, iar de Craciun i s-a dat un milion.“ Acesta a adaugat ca batrina a venit de multe ori sa-i roage pe politisti sa nu-i mai dea amenzi pentru ca tot ea le plateste.

Hocus-pocus politienesc

Miercuri, 16 ianuarie, cind am fost la fata locului, batrina, sustinuta moral de doua vecine, a reusit pe ascuns de fiul sau sa ne spuna chinurile la care o supune fiul ei, fiindu-i foarte frica de consecinte, daca acesta ar fi aflat. In aceeasi zi, cu Gheorghe Vancea nu s-a putut discuta pentru ca, inca de la primele ore ale diminetii, fusese in vizita pe la circiuma.

A doua zi (ieri – dimineata – n.r.), ca prin minune, Maria Vancea a ajuns sa sustina ca nu mai are nici o problema, dupa ce amindoi au fost chemati in biroul sefului politiei, Gheorghe Dinu. „Ei se inteleg bine acum. Deci sa nu stricam relatiile dintre ei“, a sustinut acesta. Trebuie mentionat faptul ca, desi batrina ia bataie „sora cu moartea“ de mult timp de la fiul sau, lt.col. Dinu nu stia mai nimic despre caz miercuri, 16 ianuarie, in jurul orei 10.30, dar era convins inca inainte de a afla exact despre ce este vorba ca nu mai sint probleme si cei doi se inteleg bine: „Nu stiu exact, parca imi amintesc ca a fost ceva de Craciun. Trebuie sa verificam, ca sa nu precipitam lucrurile. Poate se inteleg bine si nu mai au nici o problema…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS