16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDisponibilizare cu contestare la AVIOANE Craiova

Disponibilizare cu contestare la AVIOANE Craiova

Nucleul de baza al industriei de aparare din Romania va fi constituit din aproximativ 19.000 de salariati, din care circa 16.000 apartin Companiei Nationale Romarm, informeaza un comunicat al Ministerului Industriei si Resurselor (MIR). „Acest nucleu va fi incarcat cu comenzi interne si externe, iar in perioada lipsei de comenzi va lucra pentru restructurarea si reorganizarea societatilor, pentru amenajarea parcurilor industriale si pentru separarea sectorului militar de cel civil, angajatii fiind platiti din fondul de rezerva al guvernului pentru perioadele respective“, se precizeaza in comunicat. Aproximativ 10.000 de persoane care lucreaza in industria de aparare vor fi disponibilizate, de la 1 februarie, cei mai multi concediati, 7.500 de oameni, provenind de la Compania Nationala Romarm. Numarul total al angajatilor din aceasta industrie este, in prezent, de aproximativ 45.000. MIR a primit o suplimentare de 150 de miliarde de lei de la Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia guvernului pentru masurile de restructurare a industriei de aparare in acest an. Numarul de persoane angajate in unitatile din industria de aparare a fost stabilit in acord cu nevoile strategice ale Romaniei si pe baza unor analize si studii efectuate de MIR, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) si Ministerul Apararii Nationale (MApN). Potrivit comunicatului, planul de masuri initiat de autoritati va determina ca partea cea mai mare a fortei de munca din industria de aparare sa fie absorbita in alte segmente ale activitatii industriale de stat sau private.

141 din cei 518 angajati ai AVIOANE Craiova, care au primit ieri preavize de concediere, au depus contestatii, majoritatea justificindu-si gestul prin situatia materiala precara a familiilor lor. In alte contestatii era invocat nivelul profesional ridicat al celui care a primit preavizul.

Liderul sindical Victor Peta spune ca se astepta la contestatii din partea celor care acum trebuie sa isi caute de lucru. „La AVIOANE Craiova au mai avut loc disponibilizari. Din 4.700 de oameni ramasesera 1.800. Cei mai multi dintre ei sint singurii sustinatori ai familiilor lor. E normal sa fie ingrijorati si sa incerce sa se protejeze pe acest criteriu social. Contestatii au fost depuse si pe criteriul competentei. Probabil ca unii se simt nedreptatiti fata de alti colegi care ramin si fata de care se considera la fel de buni“. Potrivit liderului sindical, criteriile pe baza carora sindicatele si conducerea au intocmit lista celor 518 salariati disponibilizati sint competenta, existenta unei pensii cumulate cu salariul sau a posibilitatii de pensionare, precum si acte de indisciplina sau concedii medicale nejustificate sau repetate. De asemenea, in cazul cuplurilor, unul dintre soti a fost concediat.

Somer dupa 30 de ani de munca

Cei care au fost concediati se pling insa ca nu in toate cazurile a fost pastrat cel mai bun si ca s-au facut abateri si de la celelalte criterii. Radu Ion are 46 de ani, este lacatus si spune ca in 2002 ar fi implinit 30 de ani de cind lucreaza la Fabrica de Avioane. „Eu ma asteptam sa fiu dat afara. Stiam ca sefu’ nu ma iubeste pentru ca am gura multa. Contestatie nu am facut pentru ca oricum nu o citeste nimeni. Acum, ca nu mai am serviciu, nu o sa stau cu miinile in sin. Imi voi cauta de lucru sau voi lucra acasa, in particular. Sigur voi gasi ceva, pentru ca noi, cei de la AVIOANE, sintem cunoscuti ca buni profesionisti. Cind am stat acasa cu 75% din salariu am lucrat la un particular care, cind a auzit ca vin de la AVIOANE, nu m-a mai pus ca pe altii sa dau proba de lucru“.

Toate contestatiile strinse pina la ora incheierii programului de lucru erau analizate aseara tirziu de o comisie mixta, formata din reprezentanti ai sindicatului de la AVIOANE SA si ai conducerii societatii. Indiferent de rezultatul analizarii contestatiilor, numarul disponibilizatilor va ramine acelasi.

Disponibilizatii vor primi ajutor de somaj si un venit lunar de completare egal cu diferenta dintre salariul mediu net pe economie din luna anterioara concedierii si nivelul ajutorului de somaj. Acest venit de completare se acorda de la data stabilirii ajutorului de somaj, pe o perioada de 14 luni. Vor primi acest venit lunar si cei care se vor angaja dupa 1 februarie si vor fi disponibilizati ulterior.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS