10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsistenta medicala primara

Asistenta medicala primara

Pentru a putea beneficia de servicii medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, conform Legii 145/1997, a Contractului-cadru/2001 si a Normelor de aplicare ale acestuia, asiguratii trebuie sa se inscrie pe lista unui medic de familie acreditat, aflat in relatie contractuala cu CAS Dolj.

Asiguratii au dreptul sa-si aleaga medicul de familie care sa le acorde servicii medicale primare.

Daca optiunea este pentru un medic dintr-o alta localitate, asiguratul va suporta cheltuielile de transport.

Asiguratul va putea schimba medicul de familie dupa expirarea a cel putin trei luni de la data inscrierii sale la medic.

Medicul de familie poate oferi servicii medicale si altor persoane, in afara listei proprii de asigurati, atit in timpul programului de lucru pentru cazurile de urgenta, cit si in afara acestuia. Plata acestor servicii medicale se face direct de catre persoana care a solicitat medicul, pe baza unor tarife stabilite si afisate de catre cabinetul medical. Exceptie fac situatiile in care exista conventie de reciprocitate in functie de forma de exercitare a profesiei de medic si cazurile de urgenta.

Serviciile medicale care se acorda de catre medicul de familie persoanelor asigurate in cabinetul medical sau in cazuri justificate, la domiciliul bolnavului, sint urmatoarele:

• Servicii profilactice: imunizari conform programului national de imunizari, consilierea in vederea evitarii factorilor de risc, controale profilactice TBC, boli venerice, examen de bilant (monitorizarea dezvoltarii copilului, un examen medical anual complet pentru persoanele peste 30 de ani), depistarea, izolarea si raportarea cazurilor de boli transmisibile, masuri minimale de lupta in focarul familial de boala infectioasa, supravegherea gravidei, servicii de baza de planificare familiala, screening pentru depistarea cancerului genital si pentru depistarea cancerului mamar.

• Servicii de urgenta: asistenta medicala in urgente medico-chirurgicale, trimitere pentru internare in spital sau la medicul de specialitate.

• Servicii medicale curative: anamneza, examen obiectiv, diagnostic, examene paraclinice minimale la nivelul cabinetului, prescriere de tratament medical in regim compensat sau gratuit (in limita bugetului de medicamente stabilit de catre casa de asigurari), prescrierea de tratament igieno-dietetic, respectarea indicatiilor si recomandarilor facute de catre medicii din ambulatoriul de specialitate, aflati in relatie contractuala cu casa de asigurari pe baza de scrisori medicale (formulare tipizate inseriate), supravegherea asiguratilor inscrisi pe lista pentru afectiunile care necesita dispensarizare impreuna cu medicul de specialitate, asistenta medicala la domiciliu pentru anumite categorii de asigurati (copii in virsta de sub trei ani aflati in tratament, asigurati nedeplasabili de orice virsta in urma interventiilor chirurgicale majore, pacientii imobilizati ortopedic, pacienti cu insuficienta motorie a trenului inferior, bolnavi in faza terminala), educatie medico-sanitara, recomandari medicale.

• Servicii speciale: activitati in caz de epidemii, consiliere pentru un stil de viata sanatos.

• Activitati de suport: eliberare de acte medicale (certificate de concediu medical, certificat de deces, certificate medicale pentru ingrijirea copilului bolnav, conform prevederilor legale), alte acte medicale legale solicitate de asigurat, acte medicale solicitate de autoritati, organizarea activitatii de evidenta.

CAS Dolj a incheiat cu medicii de familie acreditati, din judetul Dolj, 444 de contracte de furnizare de servicii medicale in asistenta medicala primara. Cel mai mare numar de contracte s-a incheiat in cursul lunilor februarie si martie 2001, adica 430, in celelalte luni numarul mediu de contracte incheiate fiind de aproximativ doua pe luna.

CAS Dolj a reusit sa aiba, datorita suportului informatic performant si a bunei organizari a activitatii de raportare a serviciilor medicale, o evidenta corecta a asiguratilor, ceea ce a permis tiparirea si distribuirea rapida a carnetelor de asigurat. Numarul asiguratilor inscrisi la medicii de familie acreditati, aflati in relatie contractuala cu CAS Dolj, este de 704.449 de persoane. Aceasta cifra reprezinta aproximativ 94,5% din populatia judetului Dolj. Personalizarea carnetelor pentru acesti asigurati s-a realizat in proportie de 100%, iar procentul de asigurati care nu au intrat in posesia carnetului este foarte redus.

Dupa estimarile noastre, numarul persoanelor care nu sint inscrise la un medic de familie este relativ mic, de aproximativ 47.000. Acestea reprezinta persoane cu rezidenta in mediul rural, in localitati izolate, persoane cu probleme de evidenta populatiei sau cu situatie materiala precara, nereusind sa-si achite contributia la FASS, sau asigurati inscrisi la medici de familie aflati in relatie contractuala cu alte case de asigurari de sanatate.

• Director General, Dr. Elena Dumitrascu,

Director Relatii Contractuale, Dr. Ludmila Prunariu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS