5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParlamentul ar putea vota participarea Romaniei la misiunea din Afganistan

Parlamentul ar putea vota participarea Romaniei la misiunea din Afganistan


Parlamentul ar putea vota vineri participarea Romaniei la forta internationala care va fi desfasurata in Afganistan, au declarat surse din administratia centrala. Presedintele Ion Iliescu urmeaza sa trimita parlamentului o cerere privind participarea Romaniei, la momentul in care va fi solicitata, la forta de mentinere a pacii care va fi trimisa sub mandat ONU in Afganistan.

Potrivit surselor, autoritatile de la Bucuresti au realizat doua documente: primul care se refera la oferta pentru forta de mentinere a pacii, realizat in contextul conferintei de la Londra referitoare la trupele care i vor fi desfasurate in Afganistan, si al doilea, care va fi prezentat Parlamentului Romaniei, prin care se cere legislativului aprobarea pentru participarea Romaniei la aceasta forta. Parlamentul ar urma sa se pronunte vineri asupra acestei solicitari, care se doreste a fi o dovada a capacitatii de reactie a Romaniei in situatii in care trebuie demonstrat sprijinul fata de actiunile comunitatii internationale.

Marea Britanie va detine comanda fortei din Afganistan care va fi desfasurata pina pe 22 decembrie, data instalarii noii administratii de la Kabul. Londra ar putea participa cu 1.800 de soldati, Franta cu 800, iar Grecia cu 150. Italia si Germania ar putea pune la dispozitie soldati.

Karzai da asigurari ca nu este marioneta americanilor

Seful desemnat al noului guvern afgan de tranzitie, Hamid Karzai, a respins marti afirmatiile potrivit carora el ar fi o marioneta a guvernelor occidentale, subliniind ca incearca sa readuca pacea si ordinea in Afganistan. „Faptul ca provin din Afganistan, ca am fost de la inceput – de cinci sau sase ani – oponentul cel mai inversunat fata de ceea ce se intimpla in Afganistan, sint dezmintiri ale acestor presupuneri“, a declarat Hamid Karzai intr-un interviu acordat, la Roma, postului de televiziune ABC. El a recunoscut ca tara sa este dependenta, din punct de vedere al ajutorului economic, de Statele Unite si de Europa, insa a apreciat ca obtinerea finantarilor nu inseamna in mod obligatoriu pierderea controlului. „Dependenta economica sau cautarea ajutoarelor nu inseamna sa fii condus de Statele Unite sau de Europa“, a insistat el. „Chiar cei mai traditionalisti, cei mai conservatori dintre afgani (…) imi amintesc fara incetare ca Afganistanul are nevoie de un sprijin din strainatate, pe care eu trebuie sa-l obtin“, a declarat Karzai.

Seful guvernului afgan de tranzitie, care va fi investit simbata, a afirmat ca prima sa misiune in timpul mandatului de sase luni consta in pregatirea unei Loya Jirga (Mare Adunare traditionala afgana), care va desemna un nou guvern si va garanta intarirea pacii si securitatii in Afganistan.

Hamid Karzai, de 43 de ani, a fost numit seful noului guvern afgan de tranzitie in cadrul negocierilor interafgane de la Bonn, desfasurate sub egida Natiunilor Unite. El a recunoscut ca relansarea dezvoltarii Afganistanului va fi o lupta foarte dificila, dar a reamintit ca tara sa dispunea de infrastructurile politica si educationala necesare, inainte ca acestea sa fie distruse de invazia sovietica. „Nu avem sistem educational, dar il vom avea, intr-un mod sau altul“, a declarat el. „Nu putem, pur si simplu, sa ne asezam si sa asteptam in continuare pentru a obtine asta, trebuie sa incepem imediat“, a apreciat el. Referindu-se la talibani, raspunzatori pentru asasinarea tatalui sau, Hamid Karzai a afirmat ca el nu le va provoca suparari, dar a respins orice posibilitate ca acestia sa recistige vreo pozitie favorabila, declarind ca nu va lucra cu acesti oameni care au provocat suferinte incredibile poporului afgan, au determinat distrugerea tarii, istoriei si culturii Afganistanului. „Criminalii, cei care au sprijinit terorismul, nu au absolut nici un loc (…) intr-o relatie de lucru, dimpotriva, cred ca trebuie judecati si prezentati in fata unui tribunal“, a adaugat el, amintind ca exista un sistem juridic international si ca ei ar trebui deferiti unei Curti internationale.

In opinia lui Karzai, liderul suprem al talibanilor, mollahul Omar se afla in fruntea listei celor care trebuie deferiti justitiei. „Am cerut deja poporului afgan sa-l caute si nu vad nici un fel de obstacol privind orice tip de procese care l-ar astepta in Afganistan, in tribunale internationale sau in Statele Unite“, a declarat Karzai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS