7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePetrache Lupu ramine in cimitir

Petrache Lupu ramine in cimitir

Ieri s-au implinit sapte ani de cind Petrache Lupu, cel care a facut din Maglavit un loc de pelerinaj, s-a stins din viata. O data cu „Sfintul“, cum era cunoscut Petrache, s-a stins si legenda care l-a insotit toata viata. Primaria din comuna a vrut sa cinsteasca memoria celui care i-a facut celebri pe locuitorii din Maglavit si a hotarit sa deshumeze osemintele Sfintului din cimitirul satului si sa le stramute linga biserica aflata in constructie, in padure, pe locul in care pentru prima data, se spune, Petrache l-a vazut pe „Mos“.

I s-a aratat de trei ori, in trei locuri

In anii ’30, Petrache Lupu pastea oile in padurea Maglavitului. Flacaul era cioban de mai mult timp si Dumnezeu il lasase fara auz si fara grai. Oamenii il stiau de mut si surd si nici nu-l intrebau, nici nu asteptau vreun raspuns de la el. Intr-o zi de care nu-si mai aduce nimeni aminte, Petrache a venit in sat, spunindu-le celor pe care-i intilnea ca i s-a aratat „Mosul“ in padure, adica Dumnezeu. Nu prea l-a crezut nimeni, dar oamenii s-au mirat pentru ca era pentru prima data cind Petrache reusea sa vorbeasca. A doua oara, „Mosul“ i s-a aratat la „salcii“, iar a treia oara, la tirla unde-si tinea oile. De fiecare data, spun oamenii din sat, i s-a spus sa reinvie credinta in cei ce o pierdusera. Incet-incet, oamenii au inceput sa se adune la locul din padure, in care s-a aratat „Mosul“, si sa se roage impreuna cu Petrache. Nu mai stie nimeni cum de s-a raspindit zvonul minunii de la Maglavit, dar toti batrinii isi amintesc de puhoaiele de oameni care veneau la salcia unde se intimplase minunea si din care curgea apa tamaduitoare. Garnituri de tren formate special pentru Maglavit aduceau in padure credinciosi din toata tara. Orbi, ciungi, ologi, posedati credinciosi si necredinciosi cu miile si cu zecile de mii veneau la Maglavit sa astepte minunea tamaduirii, a credintei si a umilintei.

Dupa ce Maglavitul a devenit fenomen, insusi regele isi trimitea emisarii sa-i boteze copilul „Sfintului“. In anii ’36, cind fenomenul luase o amploare de nebanuit, iar Maglavitul era un adevarat loc de pelerinaj, s-a pus temelia unei biserici care se voia construita din donatiile celor care veneau sa se inchine la Maglavit.

A venit razboiul si Petrache s-a mutat pe front sa incurajeze trupele flaminde si inghetate si sa le insufle credinta bintuita de indoieli.

Bani cintariti

In vremurile bune ale Maglavitului, banii strinsi in jurul „Sfintului“ nu se mai puteau numara si se cintareau cu sacii. Petrache avea mai multi asa-zisi secretari care se ocupau cu cele lumesti. Dupa 60 de ani de la „fenomen“, satenii soptesc ca unii s-au lacomit la daruri si, in timp, s-a ales praful de ei si de familiile lor. Cel care a strins in jurul sau mai multi oameni decit a visat vreodata un sef de stat sa stringa, Petrache Lupu, s-a nascut sarac si a murit sarac. Nu s-a ales decit cu un nas celebru pentru fiul sau cel mare, Mihai, botezat in numele regelui Mihai, de generalul Sichitiu. Pina la sfirsitul vietii, Petrache s-a rugat la crucea lui de lemn din odaita in care si-a dat ultima suflare. Leana, nora care l-a ingrijit pe „Sfint“ si l-a comindat dupa obiceiul locului, i-a promis batrinului ca-i va respecta ultima dorinta: sa-l ingroape in cimitirul satului alaturi de nevasta lui, Veta. Dupa spusele familiei, Petrache Lupu ar fi spus ca ramasitele lui pamintesti pot fi reinhumate la biserica din padure, unde i s-a aratat pentru prima data „Mosul“ numai daca biserica va fi terminata. Biserica nu s-a terminat, iar demersul primariei nu a avut nici un ecou la Mitropolie, spre linistea celei care voia sa-si respecte promisiunea facuta „Sfintului“.

Doua hramuri pentru o biserica

De 65 de ani, la Maglavit, pe locul unde i s-a aratat Dumnezeu pentru prima data lui Petrache Lupu se construieste o biserica avind doua hramuri: Adormirea Maicii Domnului si Izvorul Tamaduirii. O mina de calugari cu mult har si cu putini bani se chinuieste sa ridice ceea ce a fost inceput acum 65 de ani. Banii, care pe vremuri se cintareau cu sacul, acum vin cu tiriita. Doar pentru terminarea constructiei, pina la pictura mai sint necesare trei miliarde de lei plus trei miliarde de lei pentru clopotul de trei tone care va fi montat in clopotnita de 45 de metri.

Vremurile in care lumea daruia s-au dus si traim in perioada in care lumea doar ia!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS