12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSlatinenii ar putea ramine fara apa si caldura

Slatinenii ar putea ramine fara apa si caldura

SC ACETI SA nu mai are bani pentru plata energiei electrice si a salariilor angajatilor

Locuitorii municipiului Slatina vor ramine fara apa la robinete daca pina la sfirsitul acestei saptamini societatea furnizoare, SC ACETI SA, nu va plati SC ELECTRICA SA suma de 1,3 miliarde de lei din datoria totala de aproximativ 18 miliarde. Suma care trebuie platita acum este prevazuta in planul de reesalonare a datoriilor, pina la sfirsitul anului, societatea avind de achitat alte 2,4 miliarde de lei. Directorul general al SC ACETI SA, Florea Iancu, a spus ca are disponibile numai 400 de milioane de lei, fiind practic imposibil sa faca rost de toata suma datorata. „Daca nu platim, ne vor taia curentul, ceea ce inseamna intreruperea furnizarii apei si a agentului termic catre populatie. Nu avem de unde sa luam bani pentru ca incasarile merg foarte prost. Avem doar 11 blocuri racordate la reteaua noastra de termoficare, iar in rest se consuma foarte multe gaze. Din acest motiv, asociatiile au grija sa plateasca mai intii factura la DISTRIGAZ si apoi pe cele catre noi la apa rece“, a spus Florea Iancu.

In prezent, cinci asociatii de proprietari sint debransate de aproximativ o luna de la reteaua de distributie a apei pe blocuri sau pe coloane, din cauza debitelor restante de ordinul zecilor de miliarde de lei. Dintre acestea, blocurile G1,G2 si G3 din zona Steaua Rosie sint debransate in totalitate de la apa potabila.

Tot din cauza incasarilor slabe, cei 512 angajati ai SC ACETI SA nu si-au primit luni salariile, iar pina la Craciun ar putea primi numai jumatate din sumele cuvenite. Cheltuielile lunare cu salariile se ridica la 1,6 miliarde de lei, din care numai 400 de milioane reprezinta sume nete, restul reprezentind impozitele si celelalte dari catre stat.

Societatea ACETI mai are datorii catre furnizorii de agent termic, ALRO si ALPROM, de 40 de miliarde si respectiv 15,5 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS