16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Ce este scolioza

Scolioza reprezinta o curbare a coloanei vertebrale, in trei dimensiuni, care poate aparea in zona toracica, lombara sau toraco – lombara. Scolioza poate fi incadrata ca: structurala – coloana este curbata si rotita; nestructurala – coloana este numai curbata.

Doctorul ortoped defineste scolioza prin localizarea, directia si magnitudinea curburii si, daca e posibil, prin cauzele sale de aparitie. Gravitatea scoliozei este determinata de marimea curburii si de unghiul de rotatie a trunchiului (ATR).

Cum apare

Pot exista trei cauze posibile de aparitie a scoliozei: congenitala – determinata de o imperfectiune vertebrala; dereglare musculara sau paralitica – determinata de paralizia musculara (in caz de poliomelita, infirmitate motorie cerebrala) sau distrofie musculara; idiopatica – determinata de cauze necunoscute (cu aparitie la coloane vertebrale anterior drepte).

In 80% din cazuri, cauzele aparitiei scoliozei sint necunoscute. Desi scoliozele idiopatice au o cauza genetica, nu s-au identificat pina acum genele responsabile de aparitia si agravarea scoliozei.

Incidenta

Statistic, adolescentele predomina (72%), iar scoliozele severe apar in proportie de 10:1 la fete (fata de baieti). Scoliozele devin aparente in perioada de crestere rapida a pubertatii (existind forme infantile si juvenile).

Factori de risc

Pot aparea dureri ale coloanei in cazul unor activitati prelungite care implica statul asezat sau in picioare. O data cu curbarea laterala a coloanei (de forma literei C), poate aparea o curba compensatorie (de forma literei S) pentru mentinerea echilibrului. Scoliozele severe pot provoca si probleme respiratorii.

Un important factor de risc este marimea curburii; cu cit aceasta este mai mare, cu atit creste riscul. La o curbura de 20 de grade, numai 20% din cazuri progreseaza. La 30 de grade, factorul de risc ajunge la 60%, iar la o curbura de 50 de grade, riscul este de 90%.

Diagnosticare

Academia americana de Ortopedie pediatrica recomanda ca examinarea sa se faca in scoli si sa se efectueze de doua ori la fete (la virsta de zece si 12 ani) si o data la baieti (la virsta de 13 sau 14 ani). In Romania, din nefericire, nu exista nici o preocupare similara pentru depistarea precoce a scoliozei scolare.

O alta metoda de diagnosticare consta in teste fizice, efectuate de medicul pediatru, in cazul unor adolescenti suspecti de scolioza.

Radiografii cu raze X sint obligatorii in cazul identificarii scoliozei prin examinare fizica. Acestea pun in evidenta atit gradul si severitatea scoliozei, cit si aparitia altor deformari ale coloanei: cifoza (curbarea excesiva a coloanei in regiunea toracica – provocind cocoasa) sau lordoza (curbarea excesiva a coloanei in regiunea lombara – provocind dureri de spate).

Rezonanta magnetica este un procedeu modern, care nu utilizeaza radiatii cu raze X in depistarea scoliozei.

Tratamentul nechirurgical

Monitorizarea pacientului este necesara la o curbare a coloanei vertebrale mai mare de 20 de grade. Corsetul este necesar la o curbare moderata a coloanei (cuprinsa intre 24 si 40 de grade), pentru prevenirea agravarii curburii. Corsetul cel mai des utilizat (inclusiv in Romania) este de tipul Milwaukee. Acesta trebuie purtat 23 de ore din 24 si este suportat cu greutate de catre pacienti.

Trebuie notat faptul ca un corset nu indreapta curbura coloanei, ci poate stopa numai agravarea acesteia.

Kinetoterapia este importanta pentru intarirea musculaturii, in conjunctie cu purtatul corsetului. In plus, exercitiile au un rol benefic pentru sanatatea pacientilor – respiratie, mobilitate, musculatura, flexibilitatea coloanei.

Tratamentul chirurgical al scoliozei

Tratamentul chirurgical este de obicei recomandat in cazul in care curbura coloanei depaseste 50 de grade (respectiv 40 de grade pentru adolescentii in perioada de crestere).

Obiectivul operatiei este de a indrepta coloana, cit de mult si sigur posibil, si de a mentine corectia. Acest obiectiv este indeplinit prin fuzionarea vertebrelor de-a lungul coloanei si sprijinirea acestora cu o instrumentatie adecvata (tije, cirlige, racorduri).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS