6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCumparatori, atentie la ce bagati in plase!

Cumparatori, atentie la ce bagati in plase!

In preajma Sarbatorilor, cind toata lumea este grabita, cumparatorii nu mai sint foarte atenti la ceea ce li se da de catre vinzatori sa puna in plasa. Cumparatorii trebuie sa stie ca au dreptul, atunci cind au dubii asupra calitatii unui produs alimentar, sa ceara documentul de provenienta sau certificatul de calitate. De asemenea, au obligatia sa verifice si termenul de valabilitate. Daca merg pe incredere, atunci cu siguranta vor fi pacaliti, pentru ca, nu-i asa, si micul comerciant trebuie sa traiasca.

Pentru ca Sarbatorile de iarna bat la usa, inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au intensificat controalele in unitatile de alimentatie publica.

La macelaria SC RADUCONS IMPEX SRL, din cartierul craiovean Lapus, la ora controlului, vinzatoarea nu a prezentat nici un document de conformitate pentru marfa existenta in magazin: 323 de kilograme carcasa de porc, 44 de kilograme de organe, 100 de kilograme de mate crete de porc. In camera frigorifica, unde erau depozitate, carcasele de porc atingeau peretii, iar pachetele de carne erau puse direct pe paviment. „Autorizatiile de functionare erau pentru patiserie, si nu pentru macelarie. Camera de depozitare era un fel de vestiar. Pe tevile de termoficare am gasit citeva tavi cu carne. N-am inteles de ce le tineau acolo“, spune Maria Draghici, inspector de specialitate in cadrul OJPC.

La snack barul EDEN, de pe strada Caracal, SC GERAMIT COM SRL, pasta de mici era tinuta la caldura, iar clientii erau serviti din farfurii de unica folosinta reutilizate. Intrebata de autorizatii, vinzatoarea s-a scuzat: „Autorizatia sanitara de functionare este la sefu’ in birou“.

„In unitatile de alimentatie publica trebuie tinute obligatoriu documentele de certificare a calitatii marfii din stoc, precum si autorizatiile de functionare, sanitar-veterinare si licentele de fabricatie. Nu are rost ca acestea sa stea in biroul patronului. Autorizatiile trebuie sa stea la vedere, in incinta unitatii“, spune inspectorul OJPC.

De la SC PASCU COM SRL s-au retras de la comercializare 22 de litri de lapte cu termenul de valabilitate expirat si 330 de oua care erau pastrate la temperaturi de peste 25 de grade. S-a mai gasit la comercializare un kilogram de pasta de mici si unul de toba, care nu aveau termenul de valabilitatea trecut pe etichete, si pulpe de pui afumate care erau pastrate la temperaturi ridicate. Cutiile cu brinza erau depozitate pe conducta de termoficare.

Societatile prinse in neregula de inspectorii OJPC vor primi amenzi de peste 15 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS