Acasă Actualitate O vaduva si cinci mogildete

O vaduva si cinci mogildete

Ioana Cotiga are 39 de ani si locuieste impreuna cu cei cinci copii in satul Ghiosani, comuna Morunglav – Olt. Toti stau intr-o casa fara nici un geam. Primaria i-a ajutat si le-a pus pina acum de doua ori geamuri, dar copiii s-au jucat cu pietre si le-au spart pe toate. Casa are trei camere, insa cele sase suflete se inghesuie intr-una pentru ca incaperile celelalte nu mai au acoperis. In ca-
mera in care stau, pina nu demult erau decit o soba cu plita, o masuta si doua paturi din stighii, acoperite cu citeva cuverturi. „Am reusit acu’ citeva zile sa mai fac unu’ ca eu dormeam pe jos, linga soba“, spune cu un zimbet amar Ioana.

In casa familiei Cotiga intra lunar 325.000 de lei, ajutorul social acordat de primarie, 125.000 ajutor suplimentar acordat de stat si alocatiile a trei copii. In ultimele doua saptamini, Ioana a muncit de dimineata pina seara la un om din sat ca sa poata sa mai faca prin camaruta cite ceva. „Am fost si eu, da’ numai o saptamina am rezistat. Iti trebuie putere de barbat la lemne. Nu stiu cum a rezistat ea atita…“, se intreaba o vecina de-a Ioanei. Aceasta ii raspunde insa cu amaraciune: „A trebuit sa rezist ca n-am avut de ales…“. Asa a reusit Ioana sa isi ia o grija pentru lemnele de soba cu care sa faca focul si sa cumpere putin var. Pregatirile erau insa necesare si pentru pomana sotului ei. Victor Cotiga a murit la 48 de ani de ciroza hepatica. De atunci nu trece nici un an fara ca Ioana sa nu adune citeva farime in plus de mincare si sa nu-i faca pomana.

Ea povesteste ca s-a casatorit cu Victor la 14 ani, cind nici nu terminase bine clasa a sasea. Apoi a abandonat scoala pentru ca, nu dupa mult timp, a aparut pe lume primul copil. Au urmat apoi alti doi baieti si doua fete.

Ocupata cu munca pe la oameni si cu treburile din casa, Ioana abia mai are timp sa se ocupe si de copii. Ionut are 13 ani, este in clasa a VII-a, dar nu prea ii place sa se duca la scoala. El este si cel mai destept dintre toti copiii Ioanei, dar de curind a inceput sa-i faca numai necazuri, asa ca i-a spus sa nu mai vina acasa. S-a apucat de fumat si, pentru ca nu are bani sa-si cumpere tigari, aduna toate chistoacele pe care le gaseste pe drum. Alina are cinci ani si este mezina familiei. Mama ei spune ca e tare isteata si isi face planuri mari pentru ea. Alinei ii plac foarte mult dulciurile, iar atunci cind cineva din sat ii da citeva mii de lei, ii da mamei sa-i cumpere eugenii.

Ceilalti trei copii s-au nascut cu probleme psihice. Desi nu a mers prea mult timp la scoala si este semianalfabeta, Ioana a tinut totusi ca odraslele ei sa nu ramina ca ea. Asa ca trei dintre copii merg cind pot la scoala, iar Alina se duce la gradinita.

Exit mobile version