8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSenatul a votat ridicarea imunitatii lui Corneliu Vadim Tudor

Senatul a votat ridicarea imunitatii lui Corneliu Vadim Tudor

Plenul Senatului a votat ieri ridicarea imunitatii parlamentare a senatorului PRM Corneliu Vadim Tudor cu 88 de voturi „pentru“ si doua „impotriva“. Din cei 140 de senatori au fost prezenti in sala 90. Conform articolului 169 din Regulamentul Senatului, se autorizeaza trimiterea in judecata a senatorului C.V. Tudor pentru „raspindirea de informatii false“.

Toti cei 11 membri ai Biroului Permanent al Senatului au semnat documentul referitor la cererea de ridicare a imunitatii parlamentare a senatorului PRM. Toate grupurile parlamentare – cu exceptia PRM, care a parasit sala – pronuntindu-se in favoarea acestei solicitari.

Reprezentantii PSD, PNL, PD si UDMR au subliniat, pe rind, ca afirmatiile facute de senatorul PRM Corneliu Vadim Tudor, privind antrenarea in tara noastra a unor luptatori Hamas, au fost de natura a aduce atingere relatiilor internationale ale Romaniei si nu au reprezentant opinii politice, astfel incit justitia trebuie lasata sa se pronunte in legatura cu veridicitatea sau falsitatea acestor declaratii. Ion Solcanu, liderul grupului PSD din Senat, a remarcat ca de aceasta data nu este vorba despre atitudinea senatorului, scriitorului sau gazetarului Corneliu Vadim Tudor fata de o situatie ce vizeaza o anume persoana sau un lider politic, ci despre „o fapta care vizeaza interesele natiunii“. Solcanu a precizat ca declaratiile liderului PRM au aparut intr-o perioada in care autoritatile romane fac eforturi pentru integrarea Romaniei in NATO, punind astfel „sub semnul intrebarii sinceritatea si fermitatea Romaniei de a actiona impotriva terorismului“.

Solcanu a spus ca PSD va vota in favoarea ridicarii imunitatii senatorului PRM pentru ca, daca nu se va permite justitiei sa se pronunte, C.V. Tudor va fi privat de posibilitatea de a-si dovedi nevinovatia, iar aceasta ar fi o nedreptate. De asemenea, senatorul PSD Aristide Roibu, presedintele Comisiei juridice, a oferit citeva exemple din presa internationala, ce a relatat acest subiect, articole care au adus prejudicii imaginii Romaniei.

Senatorul PNL, Nicolae Vlad Popa, a subliniat ca plenul nu poate si nu are voie sa stabileasca daca exista vreo fapta penala, vinovatie sau vinovati ori daca sint intrunite latura obiectiva si cea subiectiva a infractiunii de raspindire de informatii false. „Numai puterea judecatoreasca, Parchetul si, daca este cazul, instanta pot stabili daca afirmatia domnului senator reprezinta o opinie politica, o afirmatie sau o informatie reala sau falsa, daca exista sau nu o fapta penala si daca autorul este sau nu vinovat“, a spus Popa. Senatorul liberal a adaugat ca protectia parlamentarului trebuie sa functioneze doar in cazul unor abuzuri sau inscenari judiciare care au ca scop indepartarea cuiva de pe scena politica, insa nu este cazul in situatia de fata. Senatul are obligatia sa lase justitia sa decida pentru ca altfel asupra intregului scandal national si international va pluti mereu intrebarea daca afirmatiile sint sau nu adevarate.

Si PD s-a pronuntat tot in favoarea trimiterii in judecata a lui Vadim Tudor, considerind justificata solicitarea ministrului justitiei in acest sens si fiind de parere ca opinia publica „are dreptul sa stie care este adevarul sau neadevarul“ in legatura cu acest subiect, dupa cum a spus vicepresedintele grupului parlamentar, Iuliu Pacuariu.

Senatorul UDMR Peter Kovacs-Eckstein a fost de acord ca demersul initiat de ministrul justitiei nu are un caracter „sicanator“ si ca prin cele afirmate de C.V. Tudor, relatiile internationale ale Romaniei au fost periclitate. Eckstein a mai amintit ca exista opt dosare prin care s-a solicitat ridicarea imunitatii liderului PRM si care nu au fost solutionate nici in prezent, ceea ce inseamna ca din partea Senatului a fost o mare marja de intelegere fata de parlamentarul PRM.

CV Tudor poate candida pentru parlament, chiar daca va avea cazier

Secretarul Comisiei juridice a Senatului, Ion Predescu, a declarat ca senatorul C.V. Tudor va putea candida la alegerile parlamentare din 2004, chiar daca va avea cazier. „Dupa acest vot in favoarea ridicarii imuniatii parlamentare a lui C.V. Tudor, trebuie mai intii sa apara hotarirea Senatului in Monitorul Oficial, apoi procurorul general declanseaza urmarirea penala, pe baza probelor administrare,“ a explicat Predescu. El sustine ca tot procurorul general decide daca este cazul ca Vadim Tudor sa fie trimis in judecata, in aceasta situatie urmind sa fie intocmit rechizitoriul. „Daca nu este cazul ca senatorul PRM sa fie trimis in judecata, procurorul general va emite o hotarire de incetare a urmaririi penale. In cazul trimiterii in judecata, dosarul lui C.V. Tudor va merge la Sectia penala a Curtii Supreme de Justitie, dar, daca va fi condamnat, senatorul PRM va putea sa-si duca mandatul la capat si sa candideze si la urmatoarele alegeri parlamentare“, a precizat secretarul Comisiei juridice din Senat.

Senatorul PSD, Antonie Iorgovan, membru in Comisia juridica, sustine ca o persoana poate candida, chiar daca este condamnata, cu conditia ca instanta sa nu-i suspende drepturile electorale. „Procesul penal inseamna, pina la urma, probe“, a spus Iorgovan, apreciind ca „daca se va ajunge la o solutie de achitare inseamna ca nu au fost probe, iar indiciile care au dus la ridicarea imunitatii nu au fost suficiente“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS