22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNavigatia pe Dunare a fost restabilita

Navigatia pe Dunare a fost restabilita

Comisia Dunarii a anuntat ieri, la Budapesta, la doi ani dupa bombardarea celor trei poduri de la Novi Sad, ca navigatia normala pe Dunare a fost restabilita, informeaza un comunicat al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti. Podurile au fost distruse in urma bombardamentelor NATO din 1999.

Comisia Europeana a avut o contributie deosebita la realizarea acestui obiectiv, printr-un sprijinul financiar de 22 de milioane de euro. Canalul de navigatie sigur a fost stabilit si marcat pe cursul Dunarii in dreptul orasului Novi Sad. S-a ajuns la un acord, cu sprijinul Comisiei Europene, intre Comisia Dunarii si Republica Federala Iugoslavia (RFI) in ceea ce priveste deschiderea podului de pontoane de la Novi Sad, ultimul obstacol ramas in calea navigatiei, precum si a taxelor care vor fi percepute pentru navigatie.

Presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, a declarat ca acest lucru reprezinta o veste foarte buna pentru europeni. „Dunarea este un mare fluviu european, ce parcurge statele membre si viitoare membre ale UE. Uniunea Europeana exista pentru a vindeca ranile din trecut si pentru a construi un viitor mai bun pentru toti europenii. Acesta este un exemplu a ceea ce putem realiza cind lucram impreuna“, sustine Prodi. Comisarul european pentru relatii externe, Chris Patten, considera ca evenimentul marcheaza „un mare pas inainte“, pentru RFI, pentru toti cei ce utilizeaza Dunarea si pentru comunitatile care depind de ea.

Deblocarea traficului pe Dunare reprezinta un exemplu pentru modul in care RFI, dupa Milosevici, cu un guvern democratic, se apropie treptat de Europa. Licitatiile pentru etapele ulterioare ale operatiunii de curatare a Dunarii (indepartarea oricaror munitii neexplodate si a resturilor de poduri, astfel incit sa fie curatata intreaga latime a albiei) vor fi date publicitatii de Comisia Dunarii.

Lucrarile de consolidare a albiei nu vor ingreuna navigatia pe canal si vor fi finalizate, imediat ce conditiile meteorologice o vor permite, in 2002. Dupa redeschiderea navigatiei pe Dunare, Comisia Europeana va propune utilizarea de fonduri UE pentru reconstructia podului Sloboda din Novi Sad.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS