21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Dumnezeul saracilor

Legea 416/2001 privind venitul minim garantat ca forma de asistenta sociala intra in vigoare la 1 ianuarie 2002. Tot de la aceasta data se abroga: Legea 67/1999 privind ajutorul social; HG nr. 125/1996 cu privire la stabilirea unor masuri in legatura cu acordarea ajutorului social; articolul 5 litera b, art.6,7 si 8 din OG nr. 118/1999 privind infiintarea si utilizarea fondului national de solidaritate; art.10-23 din normele metodologice de aplicare a dispozitiilor OUG nr. 118/1999 privind infiintarea si utilizarea fondului national de solidaritate cu modificarile si completarile ulterioare aprobate prin HG nr. 743/2000; art.5 -13 din OUG nr. 162/1999 privind instituirea pretului national de referinta pentru energia termica furnizata populatiei prin sisteme centralizate pentru acordarea de ajutoare banesti pentru categoriile defavorizate ale populatiei, precum si orice alte dispozitii contrare.

De venitul minim garantat vor beneficia putini oameni saraci

Aparitia unei singure legi dupa care se stabilesc si se platesc ajutoarele sociale ca venituri minime garantate de stat este salutara. Pina in prezent existau tot felul de legi, hotariri de guvern si articole din alte legi care erau interpretate in fel si chip de functionarii primariilor, astfel ca era greu de stabilit cine si de ce primeste ajutor social. Conform Legii 416/2001, nivelul minim garantat este: a) 1.134.000 de lei pentru familiile formate din doua persoane. b) 1.575.000 de lei pentru familiile formate din trei persoane. c) 1.953.000 de lei pentru famiile formate din patru persoane. d) 2.331.000 de lei pentru famiile formate din cinci persoane. e) cite 157.000 de lei pentru fiecare alta persoana peste numarul de cinci persoane, care face parte din familie.

In situatia persoanelor singure, venitul minim garantat este de 630.000 de lei. Conform prezentei legi, la stabilirea venitului net lunar al familiei si, dupa caz, al persoanei singure se iau in considerare toate veniturile pe care membrii familiei le realizeaza, inclusiv cele care provin din indemnizatia de somaj, creante legale, conventii civile de intretinere care sint in executare, indemnizatii cu caracter permanent, alocatii de stat pentru copii, alocatii suplimentare pentru familiile cu copii, alocatii de intretinere pentru copiii incredintati sau dati in plasament, burse pentru studenti si elevi etc.

Daca una dintre persoanele pentru care se asigura venitul minim garantat este apta de munca, aceasta trebuie sa efectueze lunar 72 de ore de munca pentru lucrari de interes local, la solicitarea primarului. La stabilirea numarului de persoane care fac parte din familia careia i se calculeaza venitul net lunar se tine seama de persoanele apte de munca. Acestea pentru a fi incluse in familia care beneficiaza de ajutor social, trebuie sa faca dovada ca sint in evidenta Agentiei teritoriale pentru Ocuparea Fortei de Munca pentru incadrare in munca si ca nu au refuzat, nejustificat, un loc de munca oferit sau nu au refuzat participarea la un program de pregatire profesionala.

Nu se supun acestei obligatii persoanele care au in ingrijire unul sau mai multi copii in virsta de pina la sapte ani.

Cum se acorda ajutorul social

Ajutorul social se acorda pe baza de cerere si acte doveditoare privind veniturile membrilor familiei. Cererea se face de catre unul dintre membrii familiei, titularul ajutorului social este persoana care a facut cererea, iar beneficiarul ajutorului este intreaga familie. Toate documentele cerute de lege se depun si se inregistreaza la primarul localitatii in a carei raza teritoriala locuieste titularul. Cererea se solutioneaza in termen de 30 de zile de la data inregistrarii, iar primarul trebuie sa dispuna efectuarea anchetei sociale. Plata ajutorului social se face incepind cu luna urmatoare celei in care s-a inregistrat cererea la primarul localitatii, prin dispozitia scrisa acestuia

Primarii nu cunosc nici macar legea pe care trebuie sa o aplice peste o luna

Majoritatea primarilor din judet ori nu au auzit de noua lege, ori au auzit, dar nu stiu ce prevede aceasta. Vicepresedintele Consiliului Judetan Dolj, Marin Diaconeasa, a spus ca in prima zi marti din decembrie, la intilnirea cu primarii din judet, ii va pune in tema cu prevederile legale si le va cere expres sa se ocupe de depistarea celor mai saraci oameni din sate care pot sa beneficieze de ajutorul social garantat de stat.

Cunoscind lentoarea care caracterizeza activitatea primariei si faptul ca reprezentantii acestei institutii vor fi nevoiti sa se deplaseze pe frig si vreme rea pentru efectuarea anchetelor, nimeni nu isi pune sperante in operativitatea lor. Saracii judetului au toate sansele ca de la 1 ianuarie 2002 sa devina mai saraci, pentru ca de la aceasta data inceteaza plata ajutoarelor sociale conform vechilor legi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS