13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa numai 12 ani, Diana este stilpul familiei

La numai 12 ani, Diana este stilpul familiei

O familie cu patru copii, din comuna Polovragi – Gorj, este acum, in prag de iarna, in situatia de a nu mai avea ce sa manince. Familia Speretoiu nu are, cu exceptia alocatiilor copiilor, nici un fel de venituri. Parintii celor patru fetite, Elena si Filoftin Speretoiu, nu au serviciu, muncind prin comuna cu ziua pentru citeva felii de piine. Stilpul familiei este micuta Diana, eleva in clasa a V-a si olimpica la matematica. Ea isi creste surorile mai mici, iar uneori mai lipseste de la scoala pentru a-si ajuta mama, care este gravida.

Cele sase persoane care alcatuiesc familia Speretoiu locuiesc intr-o casuta cu doua camere. Pentru ca nu au nici un fel de posibilitati sa transporte lemne de foc, dar nici bani, cei doi-trei busteni pe care i-au primit ca ajutor de la vecini sint pe terminate.

Filoftin Speretoiu, capul familiei, a lucrat in urma cu mai multe luni la scoala din localitate, insa nu a reusit sa isi pastreze serviciul, cazind in patima alcoolului. Greul il duce acum sotia acestuia, Elena, care insa nu mai poate sa se descurce, fiind insarcinata. Singura speranta este Diana, cea mai mare dintre fete. Aceasta nu isi mai vede capul de treburi, avind grija de surorile sale: Iuliana, Codruta si Florentina, cea mai mica dintre acestea avind numai doi ani. Uneori, Diana este nevoita sa mai lipseasca de la ore, mergind la munca cu mama ei.

„Toata lumea o stie pe Diana. E olimpica.“

Fetita, care a uitat de mult cum este sa se joace, este cunoscuta de toti satenii din Polovragi. Cu toate ca nici ea nu mai stie cind isi gaseste timp sa mai invete, de fiecare data a mers la olimpiada si a obtinut note de peste opt. „Eu trebuie sa am grija de surorile mele. Bine ca avem alocatiile astea ca altfel ar fi rau de tot. Ma mai duc si cu mama la munca, dar imi place mai mult la scoala, dar mai si lipsesc. Si nici nu am caiete. Mi-au mai dat colegii, dar imi e si mie rusine de ei. Acum ma pregatesc sa merg la olimpiada la matematica si la chimie. Asa mi-a zis profesoara, ca o sa cistig, sa ajung la olimpiada pe tara, dar e greu ca am treaba.“

Nicolae Orzan, primarul comunei Polovragi, a spus ca institutia pe care o conduce nu poate acorda nici un fel de ajutor familiei Speretoiu: „Nu mai avem bani din 1997. Acum, trebuie sa dam ceva bani la 80 de batrini care nu au pe nimeni. Situatia familiei Speretoiu o cunoastem. Toata lumea o stie pe Diana. E olimpica“. Totusi, elevii clasei a V-a B de la Scoala „Sfintul Nicolae“ din Tirgu Jiu s-au gindit sa acorde un mic ajutor colegei lor. Acestia au aflat despre Diana de la unul dintre colegii de clasa, ai carui bunici locuiesc la Polovragi. Laura Bobei, una dintre elevele care a avut ideea de a o ajuta pe Diana si pe familia acesteia, a spus: „Ne-am vorbit intre noi. Colegii au fost de acord sa o ajutam. Am adus fiecare ce am avut pe acasa: haine si mincare. Mai au nevoie de lemne, de rechizite. Mincarea pe care am adus-o noi o sa se termine. Cineva trebuie sa ii ajute pe acesti oameni. Diana e colega noastra.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS