10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCei 1.200 de tigani din Ocolna au, in sfirsit, biserica

Cei 1.200 de tigani din Ocolna au, in sfirsit, biserica

Gazeta de Sud v-a informat, de-a lungul timpului, despre tot ceea ce exista si nu ar trebui sa fie si despre ceea ce ar trebui sa fie, dar nu exista. In repetate rinduri, am adus sub privirile dumneavoastra cazuri inedite si intimplari nefericite, oameni deosebiti, sate amarite, uitate de Dumnezeu si de semeni.

Cu putin timp in urma, v-am prezentat o comunitate de oameni, cele 1.200 de suflete de tigani din Ocolna, care, in majoritatea lor, traiesc ca in secolul trecut. Tiganii din Ocolna erau condamnati pina de curind ca, pentru fiecare serviciu religios, sa mearga pe jos zece kilometri pina la cea mai apropiata biserica. Pe 21 noiembrie a fost, in sfirsit, sfintita o biserica la Ocolna. Prin grija Mitropoliei Olteniei, a comunitatii romilor, a autoritatilor locale si a tinarului preot Ioan Mirel Popa, hirotonisit de curind, s-a amenajat biserica intr-o cladire care a fost, pe rind, moara si restaurant. Tircovnicul bisericii nu va fi altul decit Ionel Zaharia, tigan din sat.

El a facut scoala de cintareti si va sluji de acum inainte in fata altarului la care s-au adunat pentru sfintire si tiganii, si romanii din satele apropiate. Tinarul preot de nici 25 de ani este cel care va pastori sufletele tiganilor din Ocolna, enoriasii care l-au primit cu entuziasm. Din toata saracia lor, cu cosurile pe brat, tigancile au mers la slujba si au dus cele specifice sfintirii de biserica: vin, coliva, colaci.

Cu smerenie, copii si adulti au ascultat slujba oficiata de inalte fete bisericesti si au murmurat surizind: „Saru’mina, parinte!“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS