11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpalati-va pe dinti... cum si cit trebuie!

Spalati-va pe dinti… cum si cit trebuie!

Oricit de tari si de rezistenti ar fi, dintii pot fi afectati de boli. Alimentatia, stresul, ereditatea, factorii de mediu si, cel mai ades incriminata, igiena necorespunzatoare determina aparitia dureroasei carii dentare. Neingrijirea danturii este motivul principal pentru care aceasta se deterioreaza in timp, determinind aparitia cariilor si a altor afectiuni dentare.

Multi dintre cei care frecventeaza cabinetele de stomatologie au ajuns aici din cauza ca nu au o igiena corecta a danturii. Chiar daca investiti energie si bani in spalatul pe dinti, daca periajul acestora de dimineata nu dureaza cel putin trei minute inseamna ca ati irosit timpul de pomana. Pentru a preveni aparitia cariilor, trebuie sa va spalati pe dinti dupa fiecare masa. Pastrati-va dintii sanatosi cit mai mult timp, tratati-va cariile la timp, indepartati tartrul si lucrarile dentare incorecte.

Cum sa va spalati pe dinti

Chiar daca periajul orizontal al dintilor este cel mai frecvent practicat, acest lucru nu inseamna ca este si cel mai corect. Periajul orizontal al dintilor prezinta o serie de inconveniente majore: resturile alimentare sint aglomerate in spatiile interdentare, favorizind retractia gingiilor si dezgolirea partii sensibile a dintilor. Cea mai buna tehnica de spalare a dintilor este periajul vertical, deoarece efectueaza o buna curatare a suprafetelor dentare si a spatiilor dintre dinti.

In acelasi timp, periajul vertical activeaza circulatia singelui, evitind retractia gingiei si dezgolirea radacinii. Periuta se foloseste astfel: de sus in jos, pentru dintii superiori, si de jos in sus, pentru dintii inferiori; se periaza astfel fiecare grup de dinti, atit dinspre obraji, cit si dinspre limba si palat, cite zece miscari verticale pentru fiecare grup. Se continua apoi cu perierea fetelor interne ale dintilor, tot pe verticala, si a suprafetelor de masticatie. Clatirea se face cu apa din abundenta, apa fiind trecuta cu putere printre dinti. Daca e efectuat corect, periajul dintilor nu are cum sa dureze mai putin de trei minute si va asigura o intretinere eficienta si o igiena corecta a danturii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS