8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSaracii din locuintele sociale risca sa ajunga in puscarie

Saracii din locuintele sociale risca sa ajunga in puscarie

A existat o vreme cind in Craiova greva foamei pentru locuinta devenise chiar o moda. Nu era zi in care in fata primariei sa nu stea cite o familie cu cinci-sase copii.

In 1999, primaria a acceptat o situatie de compromis si a mutat o parte dintre familiile care erau in greva foamei in locuinte provizorii. Din pacate, provizoratul s-a intins de la citeva luni, cit s-a estimat initial, la citiva ani. Fara apa si lumina, acestia au recurs la tot felul de improvizatii pentru a putea sa locuiasca in camerele date de primarie. Si pentru ca un necaz nu vine niciodata singur, cei de la SC ELECTRICA i-au prins furind curent si le-au intocmit dosare penale.

Caminul cultural „Traian Demetrescu“ din cartierul craiovean Cernele a fost transformat in locuinte sociale de catre Primaria Craiova. Trei familii au primit repartitii acolo cu titlul de provizorat, desi nu erau indeplinite conditiile de locuit. Caminul cultural nu era racordat la reteaua de apa, de termoficare si nici la cea de energie electrica.

„Ni s-a spus ca nu stam mai mult de citeva luni aici, insa vad ca nu mai au de gind sa ne mute. Stam noua persoane intr-o camera de 2/3“, spune Ioana Iancu, locatara uneia dintre camerele din fostul camin cultural.

Lipsite de orice confort, familiile au incercat sa se descurce si sa faca tot felul de improvizatii pentru a suplini toate lipsurile. Asa a ajuns Damian Gioroiu sa se racordeze ilegal la reteaua de energie electrica. „Camera pe care ne-au repartizat-o de la primarie avea curentul taiat. Primarul a zis sa ne descurcam si noi cum putem, ca ne da ajutor social sa ne putem pune contor. Si ne-a dat 900.000 de lei. Cind a auzit primarul ca rebransarea costa sapte milioane de lei a zis ca nu are bani si sa ne descurcam si noi cum putem pina cind ne muta in alta parte“, spune Damian Gioroiu.

Echipele de la RENEL i-au prins pe cei din familia Gioroiu furind curent si le-a intocmit dosar penal. Impreuna cu trei copii, acestia au intrat in greva foamei. „Eram legati de la stilp cu stirea primariei. In luna iunie, cind ne-au taiat curentul, primarul a vorbit cu directorul de la RENEL si a doua zi au venit si ne-au legat la loc. Ne-au dat locuinta, iar acum facem puscarie din cauza lor. Cind am fost la Parchet, i-am explicat procurorului cum stau lucrurile si ne-a zis sa ne dea primaria hirtie la mina ca ne-am legat cu stirea lor“.

Primarul stie

Reprezentantii SC ELECTRICA Craiova sustin ca familia Gioroiu era legata clandestin la reteaua de energie electrica si ca, daca nu plateste prejudiciul de aproape zece milioane de lei, dosarul penal intocmit isi va urma cursul. O alta modalitate prin care se mai poate face ceva este ca primaria sa isi asume oficial responsabilitatea achitarii debitelor restante, precum si a facturilor viitoare.

Vasile Bulucea, primarul Craiovei, recunoaste ca situatia locatarilor din fostul camin cultural este disperata si ca, deocamdata, nu exista alta solutie pentru rezolvarea problemei locuintei acestora: „N-au nici un fel de conditii acolo. Am auzit ca lui Gioroiu i s-a facut dosar penal. Am vorbit cu procurorul si a ramas sa-mi spuna ce se poate face pentru amaritii astia. Sint bolnavi de plamini si e vai de mama lor. Dosar penal le mai trebuia“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS