11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn batrin isi vrea linistea inapoi

Un batrin isi vrea linistea inapoi

Toti oamenii din comuna Unirea il cunosc pe nea Gruia. Singur pe lume, fara nevasta sau copii, batrinul i-a facut acte pe casa unui baiat din sat, pe care l-a si adoptat. Dar toti consatenii vorbesc despre chinul lui nea Gruia, care nu mai are trai cu cei pe care i-a adus in casa lui. Iar batrinul se plinge ca tocmai la batrinete are parte de certuri si de batai si blesteama ceasul in care i-a semnat contractul de vinzare-cumparare lui Costel Tanase. Si mai vorbeste ceva gura lumii: ca baiatul pe care l-a adoptat nea Gruia tine mai multe femei, doua dintre ele locuind chiar in casa batrinului.

De trei ani incoace, Petre Gruia nu isi mai gaseste linistea. La toata lumea din sat s-a plins de viata amara pe care i-o face barbatul caruia i-a facut acte pe casa si pe pamintul lui. Batrin si fara familie, nea Gruia s-a gindit ca ar fi bine daca l-ar ingriji si pe el cineva. Si l-a gasit pe Costel Tanase, de care l-au apropiat o vaga legatura de rudenie si faptul ca si acesta era al nimanui. L-a infiat si au semnat si un contract de vinzare-cumparare, dar cu conditia ca barbatul sa il intretina.

„I-am facut acte ca sa ma ajute, nu sa ma bata“

La inceput, toate au fost bune si frumoase. Costel si-a adus femeia cu el in casa batrinului si pe cele trei fete pe care le avea impreuna cu Elena. Petre Gruia spune ca nu a trecut mult pina cind Costel si-a dat arama pe fata: „De cinci ani mi-a murit nevasta. Copii n-am, ca, daca aveam, nu-mi mai luam dracu’ pe cap. De trei ani, de cind i-am facut act de vinzare-cumparare, nu mai am trai cu el si cu nevasta-sa“, a spus necajit batrinul. El spune ca, in loc de spijin la batrinete, a avut parte numai de batai, certuri si foame: „I-am facut acte ca sa ma ajute, nu sa ma bata, ca m-a batut de patru ori pina acum. Nu imi dau sa maninc, nu ma lasa sa beau vin din via mea. Nevasta-sa sta la masa cu fetele ei, iar pe mine ma lasa sa flaminzesc“. Consatenii lui nea Gruia ii cunosc necazul si il compatimesc. Batrinul mai primeste cite ceva de mincare de la oamenii care il stiu flamind. Batrinul mai are si o verisoara, o ruda pe la care se duce cind nu mai indura viata de acasa si pe care o mai ajuta la munci, ca sa isi merite cumva farfuria cu mincare.

„Are vreo trei femei: pleniceanca, una din Caraula si alta din Cornu…“

Elena Bercea, femeia care locuieste in casa lui nea Gruia, spune ca batrinul le face necazuri si ca totul i se trage de la bautura: „Bea de stinge. Cind nu bea, ne intelegem bine, dar, daca a pus mina pe pahar, face numai rele. A dat foc la nutret de citeva ori pina acum“. Dar oamenii din sat nu adeveresc spusele femeii, ei afirmind ca nu l-au vazut niciodata beat pe nea Gruia. Si toti cred ca batrinul nu minte cind le povesteste de necazurile lui. Oricum, la ce te poti astepta de la un barbat ca Tanase, care tine doua muieri in casa, ca doar tot satul are ochi sa vada! „Are vreo trei femei. Una e asta cu care are trei copii, alta e din Caraula, Florica a lu’ nu stiu cine, dar vine la noi numai vara. Si mai are una si prin Cornu“, a insiruit nea Gruia „cadinele“ lui Costel.

Batrinul intentioneaza sa nu mai piarda vremea si sa faca plingere la primarie. „Si, daca e nevoie, ajung pina la tribunal, sa nu isi bata ei joc de batrinetile mele!“. Autoritatile locale au spus ca nu stiu de necazul batrinului, dar ca, daca acesta va veni sa ceara ajutor, vor face tot ce se poate ca macar acum, la batrinete, omul sa isi gaseasca linistea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS