22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSublocotenentul George Marchis, cazut la datorie, a fost comemorat

Sublocotenentul George Marchis, cazut la datorie, a fost comemorat

In ziua in care Jandarmeria Romana si-a serbat patronii spirituali, Sfintii Mihail si Gavril, jandarmii gorjeni au pastrat citeva momente de reculegere si au aprins o luminare in memoria jandarmului erou George Razvan Marchis. Acesta a cazut la datorie in seara de 10 noiembrie 2000, in localul discotecii Vox, in timp ce se afla intr-o misiune de mentinere a linistii si ordinii publice. In memoria celui ucis, a fost instalata, la parterul magazinului Paring, o placa comemorativa.

In seara de 10 noiembrie 2000, George Razvan Marchis, de 23 de ani, facea parte dintr-o patrula de ordine care a intervenit pentru a aplana un scandal izbucnit intre un grup de tineri romi beti si ceilalti tineri aflati in discoteca VOX din Tirgu Jiu. George Razvan Marchis, care a fost grav ranit in timpul conflictului, a murit dupa doua zile, in Sectia de terapie intensiva a Spitalului de Urgenta din Bucuresti. Scandalul inceput in momentul in care Costel Stefanescu, zis Calu, a spart mai multe sticle si l-a amenintat cu bataia pe barman. Patronul discotecii a chemat politia, care a trimis doua patrule, formate din politisti si jandarmi. Cind fortele de ordine au incercat sa-l potoleasca pe Stefanescu, acesta l-a lovit pe unul dintre politisti, ceilalti militari sarind in ajutorul lui. In acelasi timp, mai multi barbati din grupul lui Stefanescu, in majoritate romi, au intervenit in scandal si i-au luat la bataie pe politisti si pe jandarmii aflati in inferioritate numerica. In citeva minute, a sosit la fata locului un pluton al Fortei de Interventie Rapida, care a aplanat conflictul si i-a retinut pe agresori. Doi dintre romi, fratii Stefanescu Ionel, de 19 ani, si Costel, de 27 de ani, au fost arestati preventiv pentru ultraj, iar alte persoane din grupul lor au primit amenzi de citeva sute de mii de lei, pentru tulburarea linistii publice. In urma scandalului din discoteca VOX, alti doi militari in termen de la trupele de jandarmi au fost internati in Spitalul din Tirgu Jiu.

Pedepse prea mici pentru cei doi criminali

George Razvan Marchis a fost ridicat postmortem la gradul de sublocotenent, iar ieri, in memoria sa, a fost dezvelita la parterul magazinului Paringul din Tirgu Jiu o placa comemorativa. La eveniment au fost prezenti peste 150 de jandarmi, oficialitati locale, precum si numerosi tirgujieni care au participat la slujba de pomenire. Chiar in ziua in care jandarmii gorjeni si-au adus aminte de colegul lor, la Tribunalul Gorj s-a dat sentinta in procesul Costel Stefanescu. Pentru crima infaptuita, Calu va executa 20 de ani de inchisoare, iar fratele sau va sta dupa gratii noua ani. Costel Stefanescu trebuie sa plateasca peste 200.000.000 de lei pentru daune civile si morale, iar dupa executarea pedepselor celor doi le-au fost interzise o serie de drepturi. Mariana Marchis, mama jandarmului cazut la datorie, a venit la Tirgu Jiu pentru a aprinde o luminare la locul unde i-a fost ucis fiul. Ea este nemultumita de pedeapsa prea mica aplicata celor doi: „Copilul meu a fost omorit in bataie. Pedepsele pe care le-au primit cei doi sint prea mici. Daca fratii Stefanescu vor face recurs la Curtea de Apel poate ca acea instanta o sa faca pe deplin dreptate si o sa le dea sentinta maxima pentru fapta comisa.“

Cetatenii care au asistat la ceremonia din centrul orasului s-au declarat revoltati de gestul Partidei Romilor din Gorj de a depune o coroana de flori la placa dezvelita in memoria lui Marchis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS