9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStocurile de singe ajung de pe o zi pe alta

Stocurile de singe ajung de pe o zi pe alta

Numarul donatorilor de singe este in continua scadere in Dolj. Fata de anul trecut, media zilnica a donatorilor de singe s-a redus de la 50 la 20-25. In acelasi timp, cererea de singe a spitalelor doljene s-a triplat, ajungind de la 1.500 de mililitri pe trimestru anul trecut, la 4.500 de mililitri de singe in acest. Potrivit directoarei Centrului de Recoltare Sangvina Dolj, Sevastiana Bran, cauza cresterii cererii de singe o reprezinta numarul tot mai mare de operatii realizate in spitalele craiovene. In aceste conditii, in prezent, stocul de singe este aproape inexistent. „Abia reusim sa facem fata cererilor de pe o zi pe alta. Luam in calcul in primul rind copiii, apoi urgentele si cazurile cronice. Cele mai mari probleme le intimpinam la grupele rare de singe, din categoria RH negativ, unde stam extrem de prost in ceea ce priveste rezervele“, a spus Sevastiana Bran. In ultimele doua luni, Centrul de Recoltare Sangvina Dolj a fost nevoit sa apeleze foarte des la bunavointa donatorilor fideli, cu grupe rare de singe, aflati in evidenta centrului. „I-am tot chemat pe acesti donatori speciali, incit au ajuns la limita, iar o a doua donare poate fi facuta la cel putin trei luni de la data primei donari“, marturiseste Sevastiana Bran. Din acest motiv, cadrele medicale de la Centrul de Recoltare Sangvina s-au vazut obligate sa apeleze la familiile pacientilor pentru a dona singe.

Bonurile de masa – prea putin atractive pentru eventualii donatori

Nici chiar cresterea – e drept, nesemnificativa – a cuantumului bonului de masa pentru donatori nu ii determina pe doljeni sa doneze singe. Valoarea unui astfel de bon este de 200.000 de lei sau de 500.000 de lei pentru cei care se afla la a cincea donare. La toate acestea se adauga doua zile libere de la serviciu si 50% reducere pe mijloacele craiovene de transport in comun. Sevastiana Bran crede insa ca numai omenia ii poate determina pe oameni sa mearga la Centrul de Recoltare Sangvina. Singura conditie pentru a deveni donator este sa ai intre 18 si 40 de ani.

Autotransfuzia – o posibila solutie pentru rezolvarea crizei de singe

In lumea medicala bucuresteana cistiga tot mai mult teren ideea realizarii de autotransfuzii, care ar putea rezolva, macar partial, crizele periodice de singe cu care se confrunta spitalele din Romania. Autotransfuzia consta in utilizarea singelui bolnavului in momentul in care acesta este operat. Potrivit unei tehnologii de ultima ora, singele prelevat de la pacient este filtrat, anticoagulat si transfuzat. Aparatele care realizeaza toate aceste operatii sint insa foarte scumpe si in aceste conditii este greu de crezut ca autotransfuzia va „ajunge“ prea curind in spitalele craiovene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS