13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSarbatoare pentru copiii strazii

Sarbatoare pentru copiii strazii

Cind se lasa seara, in fiecare zi de marti si de vineri, in gara Craiova incep sa se adune din toate colturile, ca niste umbre, oamenii strazii. Murdari, zdrentuiti si inghetati, ei isi grabesc pasii spre bancile din gara, unde asteapta la lumina palida a becurilor. Majoritatea se cunosc si vorbesc, galagiosi, despre coclaurile pe unde au mai umblat, cum au mai facut rost de un ban, care sint locurile unde cersitul are „vad“ si despre ultimele razii ale politiei. Din cind in cind, scruteaza strada cu privirea. Toti asteapta „masina cu mincare“. In fiecare marti si vineri, niste oameni inimosi le ofera ceai cald si sandvisuri. Marti si vineri sint zile de sarbatoare, singurele in care cineva le da ceva fara sa ceara nimic in schimb. Si siguranta unei felii de piine, chiar si numai de doua ori pe saptamina, inseamna enorm pentru acesti oameni.

Nu toti traiesc in gara. Noaptea dorm in vagoanele stationate pe calea ferata, dar ziua se imprastie, minati de buzunarele goale si de stomacurile revoltate. Unii cersesc, altii fura, altii spala masini sau cara marfa pentru o tigara sau pentru 10.000 de lei. Fiecare are o poveste a lui, dar toti au ceva in comun: familii dezbinate, parinti betivi, batai si saracie. Vali Vipale are 14 ani si este din Valea Stanciului. I se spune Rudaru si este plecat de acasa de peste sase ani. „Sintem sapte frati si avem tata vitreg. Eram prea multi si traiam gramada intr-o camera. Ma mai duc acasa, dar tot in gara ma intorc. Iarna e mai greu. Inainte mai spalam masini, dar acum ne ingheata miinile. Cersim la taximetristi si sint si zile in care facem foamea…“. Cel mai mic dintre cei adunati in gara este Piciu. Are noua ani si numele lui adevarat este Silviu Ionescu. Zgribulit, in pulover, Piciu astepta cu nerabdare mincarea: „Mama a murit si tata e betivan. Ne trimite la cersit. Mai am trei frati. Era mai bine acasa, dar aici macar nu ma bate nimeni“.

Nu toti sint orfani sau parasiti

Nu toti cei care au ajuns in gara au plecat de acasa din cauza vietii grele de acolo. Unii au ales strada din teribilism, razvratire adolescentina si o proasta intelegere a libertatii. Este cazul lui Liviu Alexandru, care face parte dintr-o familie cu o situatie buna. Tatal lui lucreaza la o unitate de pompieri din Craiova. „Am plecat asta-vara. Nu ma lasau sa ies prin oras si sa ma intilnesc cu cine voiam eu. Acum mi-e frica sa ma intorc. Cred ca m-ar omori in bataie…“. Trebuie sa fii puternic sa supravietuiesti pe strazi. Daca alegi sa fii singur, trebuie sa te descurci cum poti, iar daca vrei sa faci parte dintr-un grup, trebuie sa stii cum sa te impui. Esti ori lider si traiesti din ce cistiga altii, ori supus si altii traiesc pe seama ta.

A ajuns sa se prostitueze pentru ca parintii nu o lasau „sa umble“

Fetele se descurca mai bine. Daca au noroc, intr-o zi pot avea chiar trei clienti, iar cu banii cistigati uita de griji citeva zile. Dar nu toate se prostitueaza. Cele care au un handicap, sint prea batrine sau, pur si simplu, prea urite nu o fac. Ele nu fac fata tinerelelor care isi investesc o buna parte din bani in haine aratoase, cu care isi ademenesc clientii. Florina Simona are 20 de ani si este din Draganesti – Olt. Draguta, imbracata in haine la moda, cu parul vopsit si fardata strident, traieste bine din „meseria“ ei si nu duce grija zilei de miine. „M-am certat cu parintii. Nu ma lasau sa umblu cu prietenii si nu imi placea la scoala. Merg la pod cu fetele. Tariful este de 100.000 pentru sex normal. Altfel nu fac. Daca avem noroc, ne iau clientii la ei acasa si facem si baie. Daca nu, ne spalam pe la termocentrale“. Isabela, alintata Isa, este una dintre prietenele Blondei. A lasat acasa patru frati, despre care spune ca nici nu mai stie cum arata.

Generosi si modesti

Indiferent de cum se descurca financiar, toti cei care stiu ca marti si vineri pot minca gratis in gara se aduna de prin toate colturile orasului. Cei care le ofera mincarea, uneori singura din acea zi, nu au dorit sa le divulgam identitatea. Ei spera ca intr-o zi vor putea face mai mult pentru acesti oameni, pe care indiferenta celor din jur ii raneste si ii inraieste mai mult decit saracia si toate greutatile vietii de strada la un loc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS